VAN GAAL NAAR ENGELAND

Gepubliceerd door ABC Redactie op 21 February 2014

louis van GaalHoewel Tottenham Hotspur de beste papieren heeft om Louis van Gaal na het WK in Brazilië in te lijven, wordt de naam van de huidige bondscoach van Oranje in de Engelse media in verband gebracht met Manchester United. Bij de regerend kampioen beleeft David Moyes een desastreus eerste jaar.

In januari maakte Van Gaal nog een onuitwisbare indruk in Engeland als spreker bij de uitreiking van de ‘English footballwriters award’ aan zijn voormalige assistent bij FC Barcelona Jose Mourinho.

Van Gaal krijg tijdens zijn speech de lachers op zijn hand, maar wist Mourinho niet veel later ook te ontroeren. Hij begon met een verhaal dat Mourinho in werkelijkheid een bescheiden en verlegen man is.

„Dat kunnen jullie je niet voorstellen. Maar vraag het aan mijn vrouw Truus. Ik liet Mourinho in het eerste jaar de tegenstanders voor de volgende wedstrijd analyseren. Dan moest hij het rapport bij mij thuis in Sitges afleveren. Ik was zelf zelden thuis, omdat ik met de ploeg in voorbereiding was. Als hij dan aanbelde, vroeg Truus altijd of hij een kopje koffie wilde. Dat heeft hij nooit een keer gedaan. Hij wilde niks aannemen. Sterker zelfs, hij ging cadeautjes voor Truus meenemen. Maar hij wilde verder niks. Op een gegeven moment vroeg ik aan Truus waarom. Of hij houdt niet van Hollandse koffie of hij houdt niet van wat anders en dat kan je dan zelf invullen…”

De trainer Mourinho heeft zich in de ogen van Van Gaal enorm ontwikkeld. ,,Maar de mens Mourinho is dezelfde gebleven. Jose is een ambitieuze coach, net als ik. Hij is erg uitgesproken, net als ik. Hij is ook altijd op alle fronten bezig om zijn ploeg zo goed mogelijk te prepareren. Hij houdt op een waanzinnige manier van het spel, net als ik. Maar nu is hij als coach beter dan ik!” Dat was het moment waarop de ogen van Mourinho zich met tranen vulden. De Chelsea-trainer vond dat hij zoveel lof niet verdiende.

Van Gaal maakt komende zomer in Brazilië zijn gedroomde debuut op een WK. In zijn eerste termijn als bondscoach van Oranje slaagde de Nederlander er niet in zich met het Nederlands elftal te plaatsen voor de eindronde in Japan en Zuid-Korea, iets wat altijd een smet op zijn blazoen is geweest.

Related posts