150.000 MILITAIREN EN POLITIE BIJ WK

Gepubliceerd door ABC Redactie op 21 February 2014

MaracanaBrazilië zet zwaar in op de veiligheid tijdens het WK voetbal komende zomer. Het ministerie van justitie maakte vandaag op een symposium van de FIFA in Florianopolis bekend ongeveer 355 miljoen euro te investeren.

Bij Defensie staat het toernooi voor 215 miljoen in de boeken. Die enorme bedragen maken het mogelijk 150.000 politieagenten en militairen in te zetten en nog eens 20.000 mensen extra van particuliere bewakingsbedrijven.

Toch is de wereldvoetbalbond niet helemaal gerust op de goede gang van zaken. ‘We hadden bij de Confederations Cup vorig jaar twee problemen: de sociale onrust en de late oplevering van de stadions. Met beide situaties moeten we mogelijk opnieuw rekening houden’, zei Ralf Mutschke, de Duitse veiligheidschef van de FIFA.

Andrei Rodrigues, binnen het ministerie verantwoordelijk voor speciale evenementen in Brazilië, moest hem gelijk geven. ‘We hebben de nodige zorgen. Niet eens zozeer over protestacties, die zijn een democratisch recht, maar wel over het mogelijke geweld. We proberen dat zo veel mogelijk te voorkomen.’

Bij de ‘warming up’ voor het WK gingen vorig jaar een miljoen mensen de straat op om onder meer hun ongenoegen te uiten over de exorbitante kosten in een land waar nog veel armoede heerst. ‘We richten ons in de eerste plaats op preventie, door middel van de dialoog met actiegroepen en het verzamelen van informatie. We willen de vredelievende demonstranten scheiden van de relschoppers’, aldus Rodrigues.

 

Related posts