ABC staat voor Ampie's Broadcasting Corporation N.V.

ABC staat voor Ampie's Broadcasting Corporation N.V. Het station is gevestigd in de hoofdstad van Suriname, Paramaribo aan de Maystraat 57. De stichter van dit bedrijf is André Kamperveen die bekend staat als 'Ampie'.

Sinds de jaren 50, is Ampie, samen met Jules Defares, een van de eerste reclamebureau's gestart, onder de naam AAB - Algemeen Advertentie Buro. In 1958 stond hij aan de wieg van de geboorte van radio Apintie, waar hij 15 jaren als omroep-leider gewerkt heeft. Ampie zijn grootste droom werd gerealiseerd, toen hij op 6 december 1975 zijn eigen radio bedrijf opstartte.

Radio ABC heeft sinds de oprichting in 1975 een prominente plaats ingenomen in het radiospectrum van Suriname. Nieuws, actualiteiten, humor, sport en veel muziek waren de ingrediënten die ABC al gauw tot een veelbeluisterd station maakten.Het drama van de Decembermoorden, dat zich voltrok op 8 december 1982, maakte een eind aan het dynamische leven van Ampie Kamperveen. Op die dag werden 15 Surinamers vermoord. Twee radiostations, waaronder ABC, werden in brand gestoken. Het hoofdgebouw van een dagblad en een vakbondsgebouw werden ook in de as gelegd. De militaire dictatuur had zich gevestigd.

 

In 1991 pakten de zonen John en Henk Kamperveen de draad op; na 10 jaren in Nederland gewoond te hebben, keerden zij terug om de droom van Ampie voort te zetten. ABC werd opnieuw opgestart. De komst van ABC werd met veel enthousiasme begroet door de Surinaamse samenleving, welke inmiddels weer geleid werd door een democratische regering onder leiding van Ronald Venetiaan. Dat ABC wederom in de lucht was, werd gezien als een overwinning van de democratie. De heropening van het station vond plaats op 6 december 1993. Op die dag ging "The Love Station" haar nieuw tijdperk in op 101.7 FM. Een nieuw team  onder leiding van directieleden John en Henk Kamperveen.

 Nogsteeds de formule van Ampie, aangevuld met hedendaagse ideeën vervat in een dagelijkse horizontale programmering.In december 1997 startte ABC met haar televisiestation op kanaal 4. Volgens dezelfde ABC-ideologie begon een groep programmamakers, tv-regisseurs en presentatoren aan een nieuwe uitdaging bij deze omroep. Het Surinaamse kijkerspubliek werd vanaf dat moment nieuwe televisieprogramma's en actualiteiten voorgeschoteld. Dj's die vooraf alleen te horen waren, kreeg men voortaan te zien op kanaal 4, een nieuwigheid op de Surinaamse televisie.

 Programmamakers als Sharma Chin A Foeng, Quintis Ristie en Liliana Arias behoorden tot de kern jonge televisie-makers bij deze omroep. ABC introduceerde een concept van radio en televisie voor jongeren. Programma's als SPEL TV, Switch, De Weekkrant brachten jongeren een mix van entertainment en actualiteiten. Het aanbod werd binnen twee jaar uitgebreid met een eigen actualiteitenprogramma: Magazine-4. Sinds de omschakeling van analoog- naar digitale televisie heeft ABC-TV twee kanalen: 4.1 en 4.2. Onze programma's kunt u hier bekijken: radio & televisie . ABC plaatst de eigen producties tevens online op verschillende platformen, zoals Youtube, Facebook en op Soundcloud. Klik hier.