Vakbond EBS naar vicepresident

Gepubliceerd door ABC Redactie op 15 May 2024

De vakbond bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is naar het kabinet van de vicepresident. Daar zal een motie worden voorgelezen en overhandigd aan vicepresident Ronnie Brunswijk.

De bond ‘Ogem Werknemers Organisatie Suriname’ (OWOS), heeft de werkzaamheden gisteren hervat. De rechter had daartoe geoordeeld, nadat de directie een kortgeding had aangespannen. Er zou volgens de directie geen arbeidsconflict zijn en dus ook geen reden om te staken. De staking is opgeheven conform de uitspraak van de rechter. Maar er is vanmorgen een algemene ledenvergadering bijeen geroepen.

De bond is niet tevreden over de uitspraak van de rechter. Echter, die wordt wel gerespecteerd. De strijdbijl wordt nog niet begraven. De werknemers hebben gisteren hun heil gezocht bij president Santokhi; ook daar is een motie ingediend.

De reden voor de onrust bij EBS is het ontslag van werknemer en vakbondsvoorzitter Marciano Hellings. Hij zou naar zeggen van de directie, bedrijfsinformatie hebben doorgestuurd naar derden waardoor directieleden Leo Brunswijk en Marcel Eyndhoven beledigd zijn geworden. Het gaat met name om de aankoop van een peperdure Prado voor Brunswijk, door EBS. Bij een persconferentie gisteren zei Brunswijk echter niets verkeerd te zien aan deze aankoop.

Op de alv vandaag is duidelijk gemaakt dat Hellings nogsteeds voorzitter is van de vakbond. Naar zijn zeggen moet de directie van EBS zich niet bemoeien met de bond, die een zelfstandige entiteit en rechtspersoon is.

Related posts