Brief overhandigd bij kabinet president; ‘Weg met Leo, zonder prado’

Gepubliceerd door ABC Redactie op 14 May 2024

De motie wordt voorgelezen. Beeld: Starnieuws.

‘Weg met Leo, zonder prado’, zo klonk het zojuist voor het kabinet van de president waar werknemers van de NV Energie Bedrijven Suriname zich verzameld hebben. Zij wensen het staatshoofd te spreken. Er is meegedeeld dat vijf vertegenwoordigers van de bond naar binnen mogen om een motie te overhandigen. Echter is de groep meegedeeld dat het staatshoofd in een belangrijke bespreking zit, waardoor hij het schrijven niet zelf kan ontvangen.

Vertegenwoordigers hebben de brief voorgelezen voor de waarnemend-directeur van het kabinet van de president, die de motie namens de president in ontvangst genomen is. Zij zal het doorgeleiden naar de president en heeft de werknemers gevraagd om de instructies af te wachten. Het bondsbestuur is niet tevreden en hoopt vandaag nog antwoord te krijgen. De groep gaat nu terug naar het bondsgebouw.

Bondsvoorzitter Mariano Hellings. Beeld: Tra Fas De.

Er is voor een aantal zaken aandacht gevraagd, waaronder personeelsaangelegenheden, de loonstructuur, de CAO-onderhandelingen en de houding van de directie van EBS tegenover het personeel. De bond eist het vertrek van de totale leiding van de EBS. Ook zou het ontslag van bondsvoorzitter Marciano Hellings teruggedraaid moeten worden.

Hij is op staande voet ontslagen omdat hij naar zeggen van de directie, bedrijfsinformatie heeft doorgestuurd naar derden waardoor directieleden Brunswijk en Marcel Eyndhoven beledigd zijn geworden. Naar verluidt is een peperdure Toyota Prado aangekocht voor ruim USD 100.000,- ten behoeve van Brunswijk.

Het bedrijf, dat verlieslatend is en sterk afhankelijk blijft van subsidies, zou een dergelijk voertuig niet kunnen permitteren. Ook heeft de regering besloten om de subsidies af te bouwen, waardoor burgers de komende tijd meer zullen moeten neertellen voor de energierekening. Dit is de kritiek op dergelijke aankopen.

Ondanks een verweer en rectificatie van Hellings, is de directie er niet van overtuigd dat de schade aan Brunswijk en Eyndhoven hersteld is. Dit leverde een grond voor ontslag wegens ‘dringende redenen’, schreef de directie afgelopen maandag aan Hellings.

Van directieleden verneemt onze nieuwsdienst dat de energievoorziening gegarandeerd is en het bedrijf normaal functioneert. De leiding van de EBS heeft inmiddels een kortgeding aangespannen tegen de bond omdat er geen arbeidsconflict zou zijn. De directie vindt de actie daarom ongegrond.

Betrokken directieleden hebben vooralsnog geen interview willen afstaan.

Related posts