Rechter beslist: werknemers EBS moeten werk hervatten

Gepubliceerd door ABC Redactie op 14 May 2024

De kortgedingrechter heeft zojuist besloten dat werknemers van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), aangesloten bij de vakbond ‘Ogem Werknemers Organisatie Suriname’ (OWOS) het werk moeten hervatten.

De directie van het bedrijf heeft de bond voor het gerecht gedaagd. Het werk neergelegd nadat vakbondsvoorzitter Marciano Hellings op staande voet ontslagen is. Hij zou naar zeggen van de directie, bedrijfsinformatie hebben doorgestuurd naar derden waardoor directieleden Leo Brunswijk en Marcel Eyndhoven beledigd zijn geworden.

De bond moet alle leden oproepen om binnen 30 minuten na betekening van het vonnis, het werk conform rooster op te pakken. Er is een dwangswom van SRD 5.000,- per dag voor elke keer dat OWOS geheel of gedeeltelijk in strijd handelt met het vonnis tot een maximum van SRD 100.000,-. Ook moet de OWOS de proceskosten van EBS betalen van SRD 10.095,-.

De werknemers hebben vandaag geprotesteerd; vanuit het bondsgebouw hebben leden gelopen naar het kabinet van de president om een motie te overhandigen. Er is onder andere gevraagd dat het ontslag van Hellings wordt teruggedraaid. Anderzijds wordt het vertrek van de totale leiding van EBS geëist.

De directie van het bedrijf houdt een persconferentie hierover. Een verslag van de actie vandaag:

Related posts