Directie EBS ziet niets verkeerd in aankoop peperdure Prado

Gepubliceerd door ABC Redactie op 15 May 2024

Directieleden van de EBS, Leo Brunswijk (L) en Marcel Eyndhoven (R).

De directie van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) vindt het normaal dat het bedrijf een peperdure Prado aanschaft voor de directie. Sterker nog, CEO Leo Brunswijk refereert naar 2012 toen er ook drie Prado’s zijn aangeschaft voor de directie. ‘Toen was het geen probleem. Maar nu als er voertuigen worden gekocht is het wel een probleem. Omdat het Leo Brunswijk is die in een Prado rijdt’, zei hij op een persconferentie dinsdagmiddag.

Hiermee is Brunswijk alle kritiek, dat een noodlijdend bedrijf ervoor kiest om grote sommen geld vrij te maken voor dure voertuigen, voorbijgegaan. Ook vraagt menigeen zich af waarom er geen goedkopere voertuigen worden uitgekozen. ‘Ik kan zelf mijn auto kopen. Ik ben niet op bedeltour bij de EBS. Vóór EBS had ik alles. En als EBS een auto nodig heeft, kan ik een auto voor de EBS kopen’, reageerde Brunswijk op vragen over het voertuig. De Prado in kwestie is aangekocht in augustus 2023, terwijl die van directielid Marcel Eynhoven van 2012 is.

De persconferentie is belegd naar aanleiding van een vakbondsactie. De directie van het bedrijf had de vakbond voor het gerecht gedaagd en werd ook in het gelijk gesteld door kortgedingrechter Suzanne Chu. De bond moest alle werknemers oproepen om het werk te hervatten.

De reden voor de actie is het ontslag van werknemer en vakbondsvoorzitter Marciano Hellings. Hij zou naar zeggen van de directie, bedrijfsinformatie hebben doorgestuurd naar derden waardoor directieleden Leo Brunswijk en Marcel Eyndhoven beledigd zijn geworden.

Brunswijk stelt dat er conform de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) gehandeld is bij het ontslag van Hellings en dat er geen geschil is tussen de bond en de directie van het bedrijf. Hij typeert de werkneerlegging dan ook als een ‘wilde actie’. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf is té groot om landelijke acties af te kondigen, vindt de CEO.

Hij heeft tijdens de persconferentie een paar keer herhaald dat het niet gaat om het maken dan wel delen van een foto met daarop de voertuigen van directieleden. Het gaat er bij de directeur om dat er uitspraken zijn gedaan door Hellings op Facebook die beledigend zijn. Een ‘sorry’ van Hellings kon niet geaccepteerd worden omdat de schade te groot was.

Brunswijk zei tenslotte dat Artikel 8 lid 5 sub e van de cao is overtreden door Hellings, waarna de directie conform artikel 30 lid 6 van de cao de ontslagprocedure heeft gestart.

Related posts