Crisissituatie Suralco te wijten aan falend beleid regering

Gepubliceerd door ABC Redactie op 4 June 2014

azizDe crisissituatie die ontstaan is rond het voornemen van Suralco om de aluinaardeproductie drastisch te verminderen, is voo een groot deel te wijten aan falend beleid van de regering. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zou daarom de eer aan zichzelf moeten houden en aftreden als minister. dat zegt Nieuw-front parlementarier Asiskumar Gajadien in abc aktueel.

De regering en in het bijzonder minister Hok, had volgens Gajadien sinds 2009 al veel meer moeten doen om suralco te stimuleren de Nassaumijn in gebruik te nemen. In 2009 zagen we al aankomen dat er een tekort aan bauxiet zou zijn. Nu zegt Suralco dat ze pas over 4,5 jaar daar gaan investeren. De regering had Suralco moeten aanzetten tot actie of anders andere partijen hebben benaderd om in de Surinaamsche bauxietsector te komen werken. maar de regering heeft daarin gefaald, aldus Gajadien.

Hij vindt overigens ook dat president Desi Bouterse dinsdag in het parlement onvolledige informatie heeft gegeven over wat Suralco de regering kost en opbrengt.

Bouterse ze dat Suriname nu rond 50 miljoen US dollar aan suralco betaalt voor de energie die in het stuwmeer wordt opgewekt. Daar tegenover komt er maar 20 miljoen US dollar binnen in de vorm van belastingen en retributies.

Gajadien: ” De presiedent vergeet te zeggen dat de staat tussen de 9 en 12 miljoen US dollar terugverdient door verkoop van energie aan IamGold. Ook had de regering al veer erder moeten investeren in andere energiecentrales om daardoor minder afhankelijk te zijn van Suralco”, aldus de kritiek van Gajadien.

Related posts