URUGUAY TEN KOSTE VAN ITALIE NAAR LAATSTE 16

Gepubliceerd door ABC Redactie op 25 June 2014

Feestende UruguayanenUruguay heeft zich ten koste van Italië geplaatst voor de achtste finale van het WK. Diego Godín zorgde negen minuten voor tijd voor de beslissing (0-1), kort nadat Luis Suarez weer eens op negatieve wijze van zich liet spreken.

Donderdag tegen Engeland speelde Uruguay vol passie, maar tegen Italië was hier niets van te zien. Opvallend, aangezien vooraf duidelijk was dat er een overwinning nodig was om de groepsfase te overleven. Maar in de eerste helft was Italië het meest dreigend en kwam het zelden in de problemen.

Na twaalf minuten zorgde Andrea Pirlo voor het eerste gevaar van de wedstrijd, maar een vrije trap van de stylist was een prooi voor Fernando Muslera. Tien minuten later ging Mario Balotelli in de fout: de spits kreeg zijn tweede gele kaart van het toernooi, waardoor hij een schorsing opliep.

Pas na ruim een half uur deed Uruguay voor het eerst van zich spreken, maar Gianluigi Buffon – die tijdens de warming-up nog hinkend het veld verliet – reageerde uitstekend op inzetten van voormalige Ajacieden Nicolás Lodeiro en Suarez. Beide landen leken hun krachten te sparen voor de tweede helft.

Het eerste kwartier na rust liet Uruguay zich nadrukkelijk zien. Nadat Edinson Cavani tevergeefs had geappeleerd voor een strafschop, kreeg Cristian Rodríguez een goede mogelijkheid. De vleugelspeler van Atlético Madrid schoot echter in kansrijke positie voorlangs. In de 59ste minuut kreeg Italië een enorme tegenvaller te verwerken, aangezien Claudio Marchisio een rode kaart kreeg van scheidsrechter Marco Antonio Rodríguez.

De middenvelder van Juventus verloor de bal en ging hard door op Egidio Arévalo, die een gestrekt been van Marchisio net onder zijn knie kreeg. Met tien tegen elf beperkte Italië zich vooral tot verdedigen, maar Uruguay kreeg desondanks kansen. In de 66ste minuut was Suarez dichtbij, maar Buffon redde uitstekend.

De wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, waardoor Suarez zijn frustraties botvierde op Giorgio Chiellini. De aanvaller beet zijn tegenstander in een schouder, maar dit werd niet gezien door de Mexicaanse arbiter. Enkele minuten later kwam de voorsprong van Uruguay letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Uit een hoekschop werkte Godín half met zijn rug binnen, waardoor Italië plots op zoek moest naar de gelijkmaker.

Met tien tegen elf slaagde Italië er echter niet in om het Uruguay nog echt lastig te maken. Het bleef bij 0-1, waardoor Italië voor het tweede WK op rij al na de groepsfase naar huis moet. Uruguay komt in de achtste finale uit tegen de winnaar van Groep C, Colombia.