COLOMBIA PERFECT IN GROEP C

Gepubliceerd door ABC Redactie op 25 June 2014

Colombia viert feestAan een gelijkspel had Colombia genoeg om als eerste te eindigen in Groep C, maar de ploeg van bondscoach José Pékerman zegevierde ook in zijn laatste poulewedstrijd. Japan werd met 4-1 verslagen.

Na overwinningen op Griekenland (3-0) en Ivoorkust (2-1) besloot Pékerman om enkele basisspelers rust te gunnen, maar ook hun vervangers deden het uitstekend. In de zeventiende minuut kwam Colombia op voorsprong. Na een overtreding van Yasuyuki Konno op Adrián Ramos kregen de Zuid-Amerikanen een strafschop, die door Juan Guillermo Cuadrado hard werd binnengeschoten.

Japan weigerde zich echter zomaar neer te leggen bij een nederlaag. Zeker ook niet omdat de ploeg van bondscoach Alberto Zaccheroni nog kans maakte op een plek in de achtste finale. Dan moest het zelf wel winnen en Ivoorkust onderuit gaan tegen Griekenland. Keisuke Honda probeerde het een paar keer van afstand, maar David Ospina hield zijn doel schoon.

Nadat Jackson Martínez een goede mogelijkheid op 2-0 had gemist, kwam Japan op slag van rust op gelijke hoogte via Shinji Okazaki. De spits kopte binnen op aangeven van Honda. Bij aanvang van de tweede helft kwam James Rodríguez binnen de lijnen en de spelmaker stond tien minuten later aan de basis van de nieuwe voorsprong van Colombia.

Na een flitsende combinatie stelde Rodríguez zijn ploeggenoot Martínez (foto) in staat om 2-1 te maken, maar dat bleek niet de eindstand in Cuiabá. De spits van FC Porto schoot acht minuten voor tijd – opnieuw na voorbereidend werk van Martínez – uiterst koel Colombia naar 3-1. Kort daarna kwam Faryd Mondragón binnen de lijnen. De doelman werd zaterdag 43 jaar en mag zich door zijn invalbeurt de oudste speler ooit op een WK-eindronde noemen.

Het slotakkoord was Rodríguez, die met een schitterende stift de eindstand bepaalde op 4-1. Colombia eindigt op negen punten, waardoor het zaterdag in de achtste finale aantreedt tegen Uruguay. Japan eindigt met één punt als laatste in Groep C.