Surinamer veroordeeld wegens witwassen

Gepubliceerd door ABC Redactie op 7 May 2014

justitieDe militaire kamer van de rechtbank Gelderland, heeft een 29-jarige voormalige militair van Surinaamse afkomst veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden wegens witwassen. De man dient de staat daarnaast ruim 177.000 euro te betalen, zijnde het bedrag dat hij naar schatting wederrechtelijk aan voordeel heeft verkregen.

Volgens de rechtbank is het vermogen van verdachte niet anders dan uit misdrijf afkomstig. De man heeft een bedrag van ruim 380.000 euro meer contant uitgegeven dan waar hij op basis van zijn legale inkomsten over kon beschikken. De man wordt er van verdacht dat hij betrokken is bij financieel lucratieve delicten. De verdachte heeft in Suriname een groot bedrag in euro en srd witgewassen. Bij de verdachte is een groot contant geldbedrag en luxe goederen in beslag genomen. Daarnaast heeft verdachte een groot aantal contante uitgaven gedaan. Ook is sprake van bijkomende omstandigheden die typerend zijn voor witwassen.

Een voorbeeld is dat verdachte nauwe banden heeft met personen met criminele antecedenten. De vader van verdachte is in 2004 wegens deelneming aan een criminele organisatie en het medeplegen van invoer van cocaïne veroordeeld, terwijl de moeder van verdachte en haar vriend als verdachte zijn aangemerkt bij de invoer van ruim 2000 kilo cocaïne. Uit telefoongesprekken tussen verdachte en zijn moeder blijkt dat hij haar vraagt waarom zij weer mensen bij haar thuis laat komen. Zij vraagt waar het geld dan geteld moet worden en of hij het dan op straat moet tellen. Hij stelt dat ze zelf ook kan controleren. Zij zegt dat het niet kan en dat het zo veel is.

De verdachte heeft verder ruim 150.000 euro in Suriname contant uitgegeven als aanbetaling voor een huis en 2 percelen.

Verdachte heeft zich gedurende een periode van vijfeneenhalf jaar schuldig gemaakt aan het witwassen van crimineel vermogen in Nederland en Suriname.

Related posts