PSV COUNTERT ZICH LANGS AJAX

Gepubliceerd door ABC Redactie op 25 August 2014

Feest bij PSVPSV heeft op de tegenaanval toegeslagen op bezoek bij Ajax. Na rust bleken de Eindhovenaren bijzonder effectief en werkten een achterstand weg: 1-3.

De wissel van Nicolaï Boilesen in de 66ste minuut vertelde het verhaal van de wedstrijd. De Deense linksback kon geen enkele grip krijgen op Luciano Narsingh en werd daarom afgelost door Ruben Ligeon. Op dat moment had de vliegensvlugge rechtsbuiten echter al twee keer toegeslagen. Beide keren was er sprake van een dodelijke counter, waarbij spits Luuk de Jong buitenspeler Narsingh wegstuurde.

In de 52ste minuut gunde Narsingh (foto) de treffer nog aan Memphis Depay, die voor open doel zijn vijfde treffer van het seizoen kon maken. Tien minuten later sloeg de 23-jarige Amsterdammer zelf toe. Op volle snelheid bleef hij rustig tegenover Jasper Cillessen en schoof hij de bal in de hoek van het doel. Zijn eerste treffer in de Eredivisie sinds 22 december 2012, tijdens een 6-1 zege bij NAC Breda.

Narsingh was sindsdien maandenlang uitgeschakeld met een kruisbandblessure en kon vervolgens zijn basisplaats niet terugveroveren. Ook dit seizoen leek hij genoegen te moeten nemen met een rol op het tweede plan achter Jürgen Locadia, maar tegen Ajax kreeg hij de kans van trainer Phillip Cocu en die pakte de buitenspeler dus met beide handen aan.

Memphis Depay (rechts) bedankt Luciano Narsingh (links) voor zijn aandeel in de gelijkmaker van PSV. Memphis Depay (rechts) bedankt Luciano Narsingh (links) voor zijn aandeel in de gelijkmaker van PSV.

Tot de twee dodelijke counters van PSV leek Ajax grip op de wedstrijd te hebben. De Amsterdammers kwamen al na een kwartier op voorsprong. Anwar El Ghazi kopte de bal over de ver uitgekomen doelman Jeroen Zoet, na een briljante pass van Davy Klaassen.

Daarna kon de ploeg van trainer Frank de Boer zijn geliefde spelletje spelen. Er werd geduldig op balbezit gespeeld. Dat leverde Ajax slechts een handvol mogelijkheden op, maar PSV werd slechts een aantal keer gevaarlijk via Georginio Wijnaldum en dus leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. Totdat de Eindhovenaren dus twee keer dodelijk effectief bleken op de counter.

De nieuwe stand dwong Ajax om steeds meer risico’s te nemen. Dat leverde een grote kans op voor Niklas Moisander, die alleen voor Zoet hoog over schoot, maar uiteindelijk liepen de Amsterdammers in het mes. Een uittrap van Zoet werd verkeerd beoordeeld door Joël Veltman en Daley Blind, waardoor Florian Jozefzoon vijf minuten voor tijd 3-1 kon binnen schieten. De bij Ajax opgeleide aanvaller was zojuist het veld ingekomen voor Narsingh en bleek dus een gouden wissel voor Cocu.

PSV had zes jaar moeten wachten op een overwinning in het hol van de leeuw. De laatste keer dat de Eindhovenaren in Eredivisieverband Ajax versloegen in de Amsterdam Arena was in januari 2008 (0-2). Een extra beloning voor dit succes is dat PSV na drie wedstrijden koploper is.