KPS hield voorlichting-hotspot te Hanna’s Lust
9 July 2024
Vlucht PY 482 vanuit Curaçao verlaat uitgevoerd
9 July 2024

President benadrukt belang van gunstig investeringsklimaat bij opening IMS

Gepubliceerd door ABC Redactie op 9 July 2024

President Santokhi en ondernemer Soenildat Kalloe bij de officiële opening van de mall.

De International Mall of Suriname (IMS) is afgelopen zondag officieel geopend. Deze feestelijke gebeurtenis werd gevierd met een driedaags festival van 5 tot 7 juli, vol muziek, eten, cultuur en entertainment. President Chandrikapersad verrichtte de officiële opening en onthulde een plakkaat. IMS is een winkelcentrum in Paramaribo dat zich naast winkels en horeca richt op recreatie en entertainment. ‘De inrichting is bedoeld om de klanten het gevoel te geven dat zij in het buitenland zijn.’

Het centrum was tot 7 juli nog niet volledig geopend. Voor de officiële opening werden enkele horecagelegenheden al eerder in gebruik genomen. De Cocktail Lounge Mingle werd op 24 juni 2022 als eerste geopend door vicepresident Ronnie Brunswijk. In 2023 volgde de opening van het Hard Rock Cafe met een oppervlakte van 5.250 vierkante meter. Daarnaast werd in mei 2023 een kunstschildering op de muur van Kentucky Fried Chicken (KFC) geplaatst. De bouw van de IMS begon op 3 november 2017, ontworpen door architect Peter Tenniglo en begroot op USD 5 miljoen.

President Santokhi noemde de mall een prachtig project. “Het is een symbool van economische vooruitgang en vertrouwen in de toekomst van Suriname.” Hij legde in zijn toespraak de nadruk op het belang van een gunstig investeringsklimaat en economische stabiliteit. “Zonder deze zaken zijn grote projecten niet mogelijk. Als regering hebben we de uitdaging gehad om een goed beleid te ontwikkelen dat bijdraagt aan een gunstig investeringsklimaat en randvoorwaarden voor investeringen”, aldus het staatshoofd. Hij merkte op dat door goed beleid de inflatie is gedaald van 60% naar een verwachte 14-15% tegen het einde van dit jaar, wat betekent dat het inkomen van werknemers meer waarde zal hebben. “Ook de koersontwikkeling is verbeterd, wat goed is voor handel en investeringen.”

De president sprak de ondernemers toe en zei dat de vrijstelling van invoerrechten is bedoeld om de handel te ordenen en reguleren, niet om deze te ontmoedigen. Het huidige systeem waarbij de douane de waarde van binnenkomende goederen bepaalt en vervolgens inkomsten teruggeeft aan vrijstellingen, is onhoudbaar. Daarom wordt er nu nieuw beleid ontwikkeld om duidelijkheid te scheppen over de percentages en voorwaarden voor deze vrijstellingen. “Onze concept-investeringswet is bijna klaar en zal gelijke kansen bieden aan zowel buitenlandse als Surinaamse investeerders”, verklaarde de regeringsleider.

Het staatshoofd erkende ook de uitdaging bij het vinden van gekwalificeerd personeel. Om dit aan te pakken, streven de staatshoofden naar vrije beweging van personen binnen de Caricom-regio, hoewel deze verdragen nog moeten worden geratificeerd. Daarnaast is het belangrijk dat salarissen competitief zijn. Daarom zijn er belastingvrijstellingen ingevoerd voor salarissen tot SRD 9400 om de koopkracht te verhogen en de lokale economie te versterken. De president benadrukte dat als de koopkracht verbetert na onderhandelingen met de vakbeweging, de regering de werkende klasse verder zal ondersteunen.

Santokhi was ook vol lof over de proactieve houding van Soenildat Kalloe, eigenaar van de mall, die nieuwe ideeën en plannen blijft presenteren, zoals de ontwikkeling van een nieuw internationaal vliegveld dichter bij Paramaribo. De President beloofde volledige steun aan dit project. Ook andere projecten zoals de bouw van het grootste waterpark van Suriname in Charlesburg en de bouw van nieuwe hotels en appartementen voor expats  juicht de regering toe. “We werken aan een goed geregeld appartementsrecht en zorgen ervoor dat we voldoen aan internationale normen. Dit soort initiatieven krijgen onze steun”, zei de president. Deze projecten zullen volgens hem de economische groei verder stimuleren.

Related posts