Onderwijsbonden voeren constructief gesprek met onderwijsminister
29 May 2019
PRO presenteert Ontwikkelingsvisie voor Suriname
30 May 2019

Politieke motieven bij wijziging kasreservepolitiek

Gepubliceerd door ABC Redactie op 29 May 2019

boussaidDe Centrale Bank heeft onlangs besloten dat commerciele banken een deel van hun valutareserve uit het buitenland nu op een rekening van de moederbank moet. Hiermee zou ook voldaan zijn aan de internationale standaard.

Econoom Jim Bousaid is van mening dat er politieke motieven schuilen achter dit besluit. Hij gelooft dat er in aanloop naar de verkiezingen, monetair gefinancierd zal worden.

Voordat de bankiersvereniging hiermee akkoord ging, hadden er strengere voorwaarden moeten gelden voor de Centrale Bank. ‘De moederbank zou een betere solvabiliteit moeten hebben, en onafhankelijk moeten zijn’, aldus Bousaid.{mp3}bousaid29mei{/mp3}

De gewijzigde kasreservepolitiek van de Centrale Bank, moet goed uitgelegd worden aan de samenleving. Hierdoor kan er paniek voorkomen worden. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES, Winston Ramautarsing.

Ramautarsing zegt dat er veel onduidelijkheid is over dit besluit. De VES organiseert daarom een discussieavond, zodat alle voor- en nadelen bekeken kunnen worden.{mp3}ramau29mei{/mp3}

Related posts