Project ‘Planting one million trees in 5 years’ gericht op de toekomst
25 May 2024
Minister BIZA vindt hoogte waarborgsom acceptabel
25 May 2024

Ontmoedigen van verkeersovertreders en garanderen van verkeersveiligheid

Gepubliceerd door ABC Redactie op 25 May 2024

Om verkeersovertreders te ontmoedigen en de verkeersveiligheid te garanderen heeft de Surinaamse Justitie in het jaar 2022 de verhoging van boetes voor verkeersovertredingen aangekondigd en ingevoerd. De verhogingen zijn per 1 oktober van dat jaar ingegaan en werden die vanaf toen door de politie toegepast.
Van de verkeersdeelnemers die door de politie werden bekeurd voor één of meerdere verkeersovertredingen, heeft een groot deel hun boetes voldaan, terwijl een ander deel dit heeft nagelaten en zich ook niet heeft gemeld voor de rechtzitting bij de verkeersrechter.

Deze personen zijn intussen bij verstek veroordeeld en zijn deze snelrecht vonnissen ter uitvoering aangeboden aan de politie. De afdeling die hiermee is belast is de Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) van het Korps Politie Suriname (KPS). Een snelrecht vonnis houdt in dat de verkeersrechter bij de strafbepaling heeft besloten dat de overtreder een boete betaald of een vervangende straf voor een bepaalde periode in hechtenis zal moeten uitzitten.

De opsporing van de gevonniste personen is eveneens ingezet en zullen de vonnissen op hen worden uitgevoerd. Heeft u in de afgelopen 2 jaren een verkeersovertreding begaan waarvoor u een bekeuring hebt gehad van de politie en u deze nog niet hebt voldaan, wordt u verzocht u aan te melden bij de afdeling ANRS om dit alsnog af te handelen. Enkele voorbeelden zijn: voor het rijden van een personenvoertuig dat niet is herkeurd bestaat de kans dat de rechter besluit dat de overtreder wordt gevonnist tot het betalen van een boete van SRD1500,= of een hechtenis van ± 6 weken.

Voor een niet opnieuw verzekerd personenvoertuig kan de straf bepaling hiervoor oplopen naar ± SRD 5000,= of een hechtenis van ± 20 weken. Bij verkeerscontroles zal er eveneens hierop controle worden uitgevoerd. Ook personen die van plan zijn naar het buitenland te gaan worden verzocht zich aan te melden bij de politie, zodat zij hun zaken in orde kunnen maken, ter voorkoming dat zij op de luchthaven worden staande gehouden en voor de keus worden geplaatst voor het betalen van grote boete bedragen of dat zij niet kunnen afreizen.

Het Korps politie Suriname roept burgers op om gebruik te maken van deze gelegenheid en zich van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur v.m. en 13.00 uur n.m. te begeven naar de afdeling ANRS die is ondergebracht op het politiebureau Latour, kamer 4. Afhandelingen kunnen zowel in cash als giraal (POS – systeem).

Related posts