GOUD VOOR TOSH VAN DIJK OP ODESUR GAMES

Gepubliceerd door ABC Redactie op 19 March 2014

Tosh van DijkDe tiende editie van de Zuid-Amerikaanse Spelen is op een speciale manier voor Suriname geëindigd, namelijk met een gouden plak. Het eremetaal werd in de laatste finale van de Spelen in de wacht gesleept door taekwondoka Tosh van Dijk.

In de finale van de gewichtsklasse -68 kilogram wist de negentienjarige Surinamer de Braziliaan Nicholas Pigozzi met 9-5 te verslaan. Eerder hadden teamgenoot Kevin Fernald en de zwemmers Chinyère Pigot (tweemaal) en Renzo Tjon A Joe (eenmaal) brons gewonnen.

Tosh van Dijk was publiekslieveling van de Chilenen, die eerder ook weg waren van wielrenner Jaïr Tjon En Fa. De taekwondoka werd om handtekeningen gevraagd, terwijl menigeen ook met hem op de foto wilde. In Centro Entrenamiento de Olimpico werd zelfs ook meerdere keren Go Suriname en Vamos Suriname tijdens de finale gescandeerd.

Het gevecht om de gouden plak werd een spannende, waarbij Tosh na achttien seconden de leiding nam. Met 1:08 maakte de Braziliaan gelijk. Beide vechters kregen daarna een waarschuwing van de referee omdat ze te passief en afwachtend waren en zijn ‘fight’-bevel negeerden. Met zeven seconden te gaan in de ronde raakte Van Dijk zijn tegenstander met een trap tegen het hoofd. Echter, de drie punten werden pas na een succesvol protest van coach Kenneth Slijngard toegekend. In eerste instantie gaf geen van de judges de punten, waarna – na het protest van Slijngard – de instant replay-regel werd toegepast.

In de tweede ronde moest twee keer gebruik worden gemaakt van de regel. Na amper acht seconden op last van Brazilië (de stand werd daardoor 4-4) en met nog twintig seconden te gaan op last van Slijngard. Ook deze keer had hij gelijk, waardoor met de twee punten die eerder in de ronde waren gescoord, de stand 9-4 werd.

In de beslissende derde ronde kreeg Van Dijk een strafpunt tegen, maar het goud kon hem niet meer worden ontnomen. Na afloop werd hij als een held onthaald door de Chilenen, terwijl als afsluiting het Surinaams volkslied werd gespeeld en de Surinaamse vlag voor het eerst deze Spelen boven de andere vlaggen uitstak.

Behalve het laatste gevecht stond Van Dijk ook in het eerste gevecht van de dag op de mat. Hij won in de achtste finale van de Peruviaan Alexander Ortiz Gutierrez. Daarna in de kwartfinale van de Argentijn Jorge Alvarez, in de halve finale na sudden-death verlenging van de Ecuadoriaan Diego Joel Camacho de Lucca en uiteindelijk van Pigozzi.

De Braziliaan had de finale gehaald door de Chileen Mario Andres Guerra Salinas met 9-1 te kloppen. Dat gevecht werd met nog 31 seconden te gaan gestaakt door de wedstrijdcommissie omdat Salinas te hevig bloedde uit zijn neus. Die was ‘kapotgeslagen’ door Pigozzi.

In het medailleklassement eindigt Suriname als elfde met één goud en vier brons.

 

 

Medailleklassement

Plaats  Land    goud    zilver    brons   totaal

1          Bra      110     69       79       258

2          Col       53       49       64       166

3          Ven      47       40       63       150

4          Arg      46       57       56       159

5          Chi       27       52       50       129

6          Ecu      14       22       37       73

7          Per      9         13       18       40

8          Pan      4         3         8         15

9          Par      3         5         2         10

10        Uru      3         4         5         12

11        Sur      1         0         4         5

12        Bol       0         0         4         4

13        Aru      0         0         1         1

14        Guy     0          0          0          0

 

De Surinaamse sporters reizen woensdag terug naar Paramaribo. De atleten vliegen via Panama en Trinidad terug en de taekwondoka’s via Colombia en Curaçao

Over vier jaar worden de elfde Zuid-Amerikaanse Spelen gehuisvest door Bolivia, dat in 1978 de eerste editie organiseerde.

Tosh

 

Related posts