Gisteren is met een meerderheid van 27 stemmen de Deviezenregeling van 1947 gewijzigd door het parlement. De NDP en de BEP hadden gevraagd om de wet volledig aan te passen, waarbij niet meer gebruikte artikelen zouden worden geschrapt. Hoewel zij bezwaren hadden, hebben zij niet tegen de wijzigingen gestemd, maar besloten om niet aanwezig te zijn bij de stemming. De NPS heeft wel ingestemd met de wijzigingen. Volgens enkele parlementariërs heeft de president te veel macht en kan daardoor te veel invloed uitoefenen op het monetair beleid.
VHP-fractielid Asiskumar Gajadien wijst erop dat Suriname het enige land is waarbij de overheid moet vertrouwen op het woord van de goudexporteurs, over de hoeveelheid die zij exporteren. Hij benadrukte dat de richtlijnen voor export moeten veranderen. Uit officiële documenten en internationale conferenties blijkt dat er veel meer wordt geëxporteerd.
Door de wijzigingen in de deviezenregeling verliest de President de bevoegdheid om wisselkoersen voor buitenlandse valuta vast te stellen. Tegelijkertijd krijgt de Centrale Bank van Suriname nu de mogelijkheid om haar officiële internationale reserves en wisselkoersbeleid effectief en onafhankelijk te beheren.
Na het stemmen voor de wijziging van de deviezenregeling bedankte minister Stanley Raghoebarsing van Finacien en Planning, de regering voor de samenwerking. Hij had gehoopt dat ook oppositieleden met deze wijziging zouden instemmen.