Deviezenregeling van 1947 gewijzigd in DNA
10 July 2024
Raghoebarsing: geld niet ‘bogo bogo’ beschikbaar
11 July 2024

Bende ‘Villa Brazil’ beroofde en gijzelde burgers; ‘dergelijk bendegeweld ongewoon in Suriname’

Gepubliceerd door Raoul Roeplal op 10 July 2024

Een bende heeft ‘Villa Brazil’ in het Matawaigebied in rep en roer achtergelaten, nadat het mensen op brute wijze heeft beroofd en gegijzeld. Op beelden is te zien hoe een groep gewapende personen huishouden in het gebied. Ook zijn tientallen schoten te horen. De gijzeling is maandagavond reeds begonnen, maar de politie kreeg pas dinsdagochtend rond 9:00 uur de melding binnen.

‘Mensen zijn nogsteeds bevreesd in de omgeving. De situatie is enigszins genormaliseerd, maar zolang de daders nog rondlopen is niemand gerust’, stelt politiewoordvoerder Milton Kensmil. De leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft een spoedonderhoud gehad over dit voorval.

Om van een ontsnapping verzekerd te zijn, is een slachtoffer vastgebonden aan een vluchtvoertuig. Hiermee hebben de daders willen voorkomen dat de politie enige actie ondernam indien zij de rovers tegenkwamen. ‘Een totaal vreemde situatie voor Suriname’, zegt Kensmil. Het vermoeden is dat de groep voor een groot deel bestaat uit mensen met een andere nationaliteit dan de Surinaamse. Er zou in de groep, die bestond uit tien personen, één Surinamer zitten.

De politie kon er niet meteen bijzijn. De afstand was daar te groot voor: eerst 1 tot 3 uren rijden om vervolgens verder te varen. De logistieke uitdaging voor de veiligheidsdiensten zijn enorm. Volgens Kensmil is dit huiswerk voor de beleidsmakers. Er moeten middelen worden vrijgemaakt voor het wagenpark van het korps. ‘De voertuigen zijn niet om naar huis over te schrijven. Die voldoen niet om adequaat en binnen de kortste keren te kunnen reageren op meldingen die plaatsvinden vanuit het achterland’.

Het KPS weet nu al dat het niet alleen de uitdagingen zal aankunnen. Het zal in samenwerking moeten met verschillende veiligheidsdiensten. Kensmil: ‘de criminelen zullen niet ongestoord en straffeloos door kunnen gaan. Deze verdachten moeten verdwijnen achter slot en grendel’.

Related posts