BELGIE SCHAKELT BRAZILIE UIT

Gepubliceerd door ABC Redactie op 6 July 2018

Belgie wint van Brazilie

België heeft na een weergaloos voetbalgevecht met Brazilië de halve finale van het WK bereikt. De Rode Duivels stonden in de slotfase op instorten, maar trokken de 1-2 overwinning over de streep.Een tactisch onbenul werd Roberto Martínez genoemd in binnen- en buitenland. De bondscoach nam tegen Brazilië sportieve wraak. Juist zijn tactische vondsten – Romelu Lukaku vanaf rechts, Marouane Fellaini erbij op het middenveld, Jan Vertonghen bij balverlies linksback en een vrije, aanvallende rol voor Kevin De Bruyne – maakten het verschil.

Brazilië was in de achtste minuut nog wel dicht bij de 1-0 toen Thiago Silva na een hoekschop de paal raakte. Niet veel later stond België bij een corner wederom niet goed en kreeg Paulinho de kans. Twee minuten later lag de bal aan de andere kant in het net. Een scherpe corner van Nacer Chadli, die de voorkeur kreeg boven Yannick Carrasco, werd door Fernandinho met de bovenarm in zijn eigen doel gewerkt: 0-1.

Fernandinho verving de geschorste Casemiro op het middenveld en wist niet waar hij het zoeken moest. Fellaini en De Bruyne gingen keer op keer over de controleur heen. Ook aanvoerder Eden Hazard had het op zijn heupen en overklaste zijn directe tegenstander Fágner keer op keer. Brazilië kwam niet verder dan wat halve kansjes voor Gabriel Jesus en Philippe Coutinho, voordat in de 31ste minuut de 0-2 viel.

België counterde fantastisch na een corner voor de Brazilianen. Lukaku liep op kracht en snelheid iedereen voorbij en vond de uitblinkende De Bruyne, die vanaf een meter of zeventien snoeihard uithaalde en Alisson Becker volstrekt kansloos liet: 0-2. Direct daarna kreeg Jesus dé kans op de aansluitingstreffer, maar een opgelegde kopkans was niet besteed aan de spits.

Een offensief vlak na rust, met penaltyclaims van Neymar en Jesus, werd overleefd door de Belgen. Hazard kreeg na een uur de eerste Belgische kans van de tweede helft, maar schoot na een snelle counter rakelings voorlangs. Op dat moment stonden met Douglas Costa en Roberto Firmino – voor Jesus en Willian – al twee frisse aanvallers op het veld. Brazilië speelde vol op de aanval, maar met name sterspeler Neymar kende een zeer moeilijke avond tegen een ijzersterke Thomas Meunier.

Toch werd de spanning een kwartier voor tijd teruggebracht. Coutinho vond met een weergaloze pass het hoofd van invaller Renato Augusto, wiens kopbal onhoudbaar was voor doelman Thibaut Courtois: 1-2. België wankelde en had geluk toen diezelfde Augusto een paar minuten later volledig vrij stond op de rand van de zestien, maar naast schoot. Na goed werk van Neymar verprutste ook Coutinho nog een levensgrote kans.

Uitgerekend Neymar leek in de vierde minuut van de extra tijd voor de 2-2 te zorgen, maar Courtois dook het schot van de aanvaller op katachtige wijze uit de bovenhoek. Zodoende trok België de voorsprong over de streep, waarmee het titelfavoriet Brazilië naar huis stuurde en zelf een plek in de halve finale bemachtigde. Dinsdag is dan Frankrijk de tegenstander van de mannen van Martínez, die in dat duel geen beroep kan doen op de geschorste Meunier. Eerder op de dag schakelde Frankrijk Uruguay middels een 2-0 zege uit. Deschamps reageerde alsvolgt: ‘Deze zege is verdiend. In de achtste finale tegen Argentinië leverden we een bijzondere prestatie en vandaag hebben we de lat weer hoger gelegd’, zei een tevreden Deschamps in gesprek met TF1. ‘Ik ben heel erg trots. We staan gewoon in de halve finale van het WK. Eén ding staat vast: we hebben dit toernooi niet gefaald, wat er verder ook gebeurt.’