BAYERN IN RECORDTIJD KAMPIOEN

Gepubliceerd door ABC Redactie op 26 March 2014

Bayern feestTotale dominantie. Dat is het seizoen van Bayern München samengevat in twee woorden. Der Rekordmeister reeg de records aaneen en walste alle obstakels op zijn weg naar zijn 24ste kampioenschap met speels gemak plat.

Nog nooit werd een club zo vroeg kampioen als Bayern dit seizoen. Het superteam van trainer Pep Guardiola speelt zijn eigen record van vorig seizoen uit de boeken, toen de landstitel op 6 april werd behaald.

Een sleutelfiguur in het ongekende succesjaar is Guardiola, de ex-trainer van Barcelona die na een sabbatical van een jaar Bayern inspireerde met het wondervoetbal waarmee hij eerder in Catalonië harten veroverde. Hij zette Bayern niet naar zijn hand door gearriveerde vedetten zijn wil op te leggen, maar door ze te laten zien dat ze op een andere manier nóg veel meer uit zichzelf kunnen halen. Aan zijn hand ontwikkelde Philipp Lahm zich van anonieme back tot bepalend draaipunt op het middenveld en Javi Martínez werd van verdedigende middenvelder omgeturnd tot een complete centrumverdediger.

Het motto ‘aanval is de beste verdediging’, heeft Guardiola feilloos overgenomen van zijn mentor Johan Cruijff. Niet zelden stelde de Catalaan met Dante maar één echte verdediger op, naast de inschuivende voetballer Martínez. Backs zijn onder Guardiola verkapte vleugelspitsen, terwijl de middenvelders in zijn tactiek alle vrijheid krijgen om zich te mengen in het aanvalsspel. Bij Guardiola is plezier voor spelers en publiek niet een leuke bijkomstigheid van een wedstrijd, maar een kernwaarde. Dat weten aanvallers Arjen Robben (tien doelpunten), Franck Ribéry (negen), Mario Mandzukic (zeventien) en Thomas Müller (twaalf) als geen ander.

De cijfers van Bayern zijn dan ook ontzagwekkend. Het won 25 keer, speelde twee keer gelijk en verloor nog geen wedstrijd. Het doelsaldo 79-13 spreekt voor zichzelf. Op 5 oktober (1-1 tegen Bayer Leverkusen) won Bayern voor het laatst niet. Sindsdien won de club negentien keer op rij, een record. De laatste keer dat Der Rekordmeister in de competitie verloor was op 28 oktober 2012 (2-1 tegen Bayer Leverkusen), sindsdien is het al 52 duels op rij zonder verlies. En dat is, vanzelfsprekend, ook een unicum.

De mannen van Guardiola kunnen de komende weken nog een handvol records verpulveren, zoals dat van het hoogste aantal punten ooit behaald in een seizoen. Dat staat nu op 91 en dateert van de vorige jaargang. Als Bayern zijn huidige vorm doorzet eindigt het op 97 punten. Als de Zuid-Duitse gigant ook in zijn resterende zeven duels ongeslagen blijft betekent dat sowieso een unicum, want er bleef nog nooit een club een heel seizoen zonder nederlaag in de Bundesliga.

Ook de records voor het beste doelsaldo (+80 uit vorig seizoen, nu +66), het hoogste doelpuntenaantal (101 uit 71/72, nu 79) en het laagste aantal tegendoelpunten (achttien uit vorig seizoen, nu dertien) en het grootste gat met de nummer twee (25 punten van vorig seizoen, nu ook 25) zijn nog binnen bereik voor Bayern.

Het moet raar lopen wil de landstitel de enige prijs zijn die Bayern dit seizoen wint. In de DFB Pokal staat het in de halve finale tegenover tweededivisionist 1. FC Kaiserslautern, terwijl de club in de Champions League een van de topfavorieten is voor de eindzege. Indien Bayern het toernooi wint, zou het voor het eerst zijn dat de houder van de Cup met de grote Oren zijn titel prolongeert. Het landskampioenschap is al de derde prijs van Bayern onder Guardiola, want ook de Europese Super Cup en het WK voor clubs werd deze jaargang al gewonnen door de club uit München.

 

Related posts