BASEL VERGEZELT MARDID NAAR DE VOLGENDE FASE.

Gepubliceerd door ABC Redactie op 10 December 2014

Gerard baaltFC Basel heeft zich ten koste van Liverpool geplaatst voor de achtste finale van de Champions League. Real Madrid was in eigen huis veel te sterk voor Ludogorets en zette zijn zegereeks voort.

Liverpool – FC Basel 1-1

Na vier jaar afwezigheid keerde Liverpool weer terug in de Champions League, maar de ploeg van manager Brendan Rodgers presteerde dit seizoen uiterst teleurstellend. Ondanks de vier punten die het in de eerste vijf wedstrijden vergaarde, had Liverpool de kansen op overwintering in het kampioenenbal nog volledig in eigen hand. Er moest dan thuis alleen gewonnen worden van FC Basel.

Maar dat bleek geen eenvoudige opdracht, want de ploeg van trainer Paulo Sousa deed op Anfield weinig onder voor de thuisclub. In de openingsfase koesterde Liverpool het balbezit, maar het gevaar kwam van FC Basel. Na dertien minuten was Shkelzen Gashi als eerste dicht bij een treffer, maar in kansrijke positie schoot hij hard naast en over.

Twaalf minuten later was het wel raak. Na een uitstekende combinatie met Luca Zuffi schoot Fabian Frei van buiten het strafschopgebied in de verre hoek. Liverpool was aangeslagen, grossierde in balverlies en kort voor rust sloeg FC Basel opnieuw toe. Maar de Engelsen konden opgelucht ademhalen, want het doelpunt van Gashi werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Rodgers greep halverwege in en bracht Lazar Markovic en Alberto Moreno voor Rickie Lambert en José Enrique. Dat sorteerde weinig effect. Markovic probeerde het wel, maar zijn invalbeurt duurde slechts een kwartier. Na een slaande beweging richting Behrang Safari kreeg de Serviër een rode kaart van scheidsrechter Björn Kuipers.

Martin Skrtel was met een schot van afstand nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar de inzet van de verdediger uit Slowakije ging over. Liverpool leek met tien tegen elf het niet meer spannend te maken. Steven Gerrard (boven) dacht daar echter anders over, want in de 81ste minuut krulde hij een vrije trap schitterend in de kruising.

Zijn honderdste doelpunt namens Liverpool op Anfield bracht de spanning weer helemaal terug, maar dichterbij kwam Liverpool niet. Een van richting veranderde kopbal van Jordan Henderson leverde nog wel gevaar op, terwijl de middenvelder en Skrtel in de slotfase ook nog dicht bij de bevrijdende 2-1 waren. FC Basel bleef overeind en plaatste zich door het gelijkspel voor de achtste finale van de Champions League.

Real Madrid – Ludogorets 4-0

Ludogorets streed op bezoek bij Real Madrid nog voor een plek in de Europa League, maar dan moesten de Bulgaren – waar Virgil Misidjan de hele wedstrijd speelde – wel winnen in Estadio Santiago Bernabéu. En dat terwijl de thuisploeg in topvorm stak, want de laatste achttien officiële wedstrijden eindigden in een overwinning voor De Koninklijke.

En ook het negentiende duel leverde een zege op voor de ploeg van trainer Carlo Ancelotti, die in het zadel werd geholpen door Marcelinho. In de negentiende minuut maakte de Braziliaan bij een hoekschop opzichtig hands, waarvoor hij een rode kaart kreeg en Real een strafschop. Deze werd door Cristiano Ronaldo feilloos benut.

Het was de achtste rake penalty van de Portugees in de Champions League; alleen zijn landgenoot Luis Figo (tien benutte strafschoppen) deed het beter. Voor de aanvaller was het al zijn dertigste treffer dit seizoen in 22 wedstrijden. In het kampioenenbal scoorde hij nu 72 keer, waarmee hij Raúl achter zich laat. Lionel Messi voert de lijst aan met 74 doelpunten.

Gareth Bale maakte er zeven minuten voor rust 2-0 van, waarna Real het wel leek te geloven. De Madrilenen kregen weliswaar kans op kans, maar faalden in de afwerking. Daardoor ontsnapte Ludogorets – dat in eigen huis slechts met 2-1 verloor – aan een oorwassing. Door treffers van Álvaro Arbeloa em Álvaro Medrán liep de thuisclub in de laatste tien minuten nog uit naar 4-0, maar daar kwam Ludogorets nog goed mee weg.

Omdat Real zijn sportieve plicht deed eindigt Ludogorets op de laatste plaats en komt Liverpool na de jaarwisseling uit in de Europa League.