BARCELONA NIET OPGEWASSEN TEGEN REAL SOCIEDAD

Gepubliceerd door ABC Redactie op 5 January 2015

Real wint weer van BarcelonaBarcelona heeft zondag in de eerste competitiewedstrijd van 2015 direct verloren. Real Sociedad was door een vroege goal met 1-0 te sterk. Na afloop van de nederlaag zal het vooral gaan over de keuzes van Barça-trainer Luis Enrique.

De coach van de Catalaanse grootmacht koos er vanwege de drukke maand die volgt voor om Dani Alves, Lionel Messi, Neymar, Gerard Piqué en Ivan Rakitic naast Marc-André ter Stegen en Rafinha op de bank te zetten. Die wisselspelers hadden nog maar net hun plaats ingenomen of het thuispubliek kon al juichen. Jordi Alba kopte de bal in zijn eigen doel na een minuut en twintig seconden.

In de eerste helft kon Barcelona, dat nog altijd wel sterren als Andrés Iniesta en Luis Suarez op het veld had staan, geen grote kansen creëren. Mede omdat ook de Catalaanse penaltyclaims werden weggewoven bleef het 1-0.

Bij aanvang van de tweede helft mocht Lionel Messi toch zijn entree maken. Neymar volgde hem ruim tien minuten daarna en Dani Alves kwam in de zeventigste minuut het veld op. Ondanks verwoede pogingen kon Barcelona de gelijkmaker niet meer forceren, waardoor Luis Enrique na afloop de nodige kritiek zal krijgen. Sociedad-doelman Gerónimo Rulli groeide met enkele fraaie reddingen uit tot de gevierde man in Anoeta.

Door de nederlaag verzuimt Barcelona te profiteren van de nederlaag die koploper Real Madrid, dat van de eerste plek gestoten had kunnen worden, eerder vandaag leed bij Valencia (2-1). Bovendien is het door de zege van het Sociedad van David Moyes uitermate spannend in de Spaanse top. Real is nog koploper met 39 punten uit zestien duels. Barcelona en kampioen Atlético Madrid, de winnaar van deze speelronde, volgen met een wedstrijd meer en een punt minder. Valencia is met 34 punten uit zeventien wedstrijd the best of the rest. De Basken, bij wie Alfred Finnbogason in de slotfase inviel, bezetten door de zege de dertiende stek en wonnen bovendien voor de vierde keer in de laatste vijf thuisduels met Barcelona.