BARCELONA BLIKT RAYO IN

Gepubliceerd door ABC Redactie op 16 February 2014

AdrianoBarcelona heeft de koppositie in de Primera División heroverd dankzij een thuiszege op Rayo Vallecano. De ploeg van trainer Tata Martino kende een bliksemstart en had daarna een eenvoudige avond in Camp Nou.

Al na twee minuten was het raak. Adriano trok vanaf de linkerkant naar binnen, waarna de linksback van buiten het strafschopgebied doeltreffend uithaalde. Barça was heer en meester tegen de nummer negentien, maar het duurde tot de 36ste minuut voordat de Catalanen – waar Ibrahim Afellay de hele wedstrijd op de bank bleef – de voorsprong uitbreidde via Lionel Messi.

De Argentijn maakte zijn 336ste doelpunt namens Barcelona, waardoor hij de Spanjaard Telmo Zarra achter zich liet. Die voormalige goalgetter was tussen 1940 en 1955 goed voor 335 officiële treffers in dienst van Athletic de Bilbao en genoot sindsdien aanzien als de meest succesvolle schutter voor één enkele Spaanse club.

Messi stond sinds woensdag op gelijke hoogte, maar liet hem nu al achter zich. De manier waarop de aanvaller de tweede treffer namens Barça maakte was overigens zeer fraai: van buiten het zestienmetergebied stiftte hij over de uitkomende doelman Rubén, die kansloos moest toezien hoe de bal in het net plofte.

Een kwartier na rust was de wedstrijd definitief beslist na twee treffers kort na elkaar. In de 53ste minuut schoot Alexis Sánchez binnen en drie minuten later maakte Pedro op schitterende wijze 4-0. Vooral de voorbereiding mocht er zijn. Cesc Fabregas ging een één-twee aan met Andrés Iniesta en bood Pedro een niet te missen kans.

Rentree

Daarna was het weer de beurt aan Messi, die in de 68ste minuut – kort nadat Neymar zijn rentree had gemaakt na een enkelblessure – op aangeven van Sánchez zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Daarmee evenaarde hij Raúl, die 228 keer scoorde namens Real Madrid in de Primera División. Messi heeft nu evenveel gescoord. Alleen Hugo Sánchez (234) en Zarra (251) maakten er meer.

Het slotakkoord was voor Neymar, die de eindstand bepaalde op 6-0 door schitterend in de kruising te schieten. Door de overtuigende overwinning komt Barcelona op zestig punten uit 24 wedstrijden, waarmee het de eerste plaats weer overneemt van Atlético Madrid. Die club heeft evenveel punten, maar een minder doelsaldo. Ook Real Madrid kan zondag – bij een uitzege op Getafe – op gelijke hoogte komen. Barça zal vol vertrouwen afreizen naar Engeland, waar het dinsdag het uitduel met Manchester City in de achtste finale van de Champions League afwerkt.