Toekomstige generatie moet betalen voor huidige consumptie
October 9, 2017
Populistisch beleid vegroot armoederisico
October 11, 2017

WK PLAATJE BIJNA COMPLEET

Gepubliceerd door ABC Redactie op October 11, 2017

DuitslandNegen landen kunnen zich volgende maand nog plaatsen voor de 22ste editie van het wereldkampioenschap voetbal. In Europa zijn dit Italië, Zwitserland, Denemarken, Kroatië (geplaatste landen), Zweden, Noord-Ierland, Griekenland en Ierland (ongeplaatste landen). De vier winnaars van deze play-offs gaan naar het WK. Verder zijn er nog twee intercontinentale play-offs. Honduras neemt het op tegen Australië, terwijl Peru het opneemt tegen Nieuw-Zeeland. In Afrika hebben Egypte en Nigeria zich al geplaatst, maar in drie poules valt de beslissing pas op de slotdag. In poule maken Tunesië en Congo nog kans, in poule C wacht op 11 november de kraker tussen Ivoorkust en Marokko en in poule D zijn er nog drie kanshebbers: Senegal, Burkina Faso en Kaapverdië. De loting voor het WK is op vrijdag 1 december in het Kremlin in Moskou.

Rusland

Als gastland was Rusland uiteraard automatisch geplaatst. In de oefenwedstrijden maakt de ploeg van de Russische bondscoach Stanislav Cherchesov voorlopig nog geen geweldige indruk, al werd zaterdag wel met 4-2 gewonnen van Zuid- Korea. Voormalig Feyenoorder Fedor Smolov tekende in dat oefenduel voor de 1-0.

WK-deelnames: 3

Beste prestatie: groepsfase

Sterspeler: Aleksandr Kokorin (Zenit Sint-Petersburg)

Brazilië

Neymar is al een tijdje zeker van zijn zaak. Brazilië werd in Zuid-Amerika met overmacht groepswinnaar in de zware Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep. Nog nooit miste Brazilië een WK. De Seleção verloor alleen het eerste duel in de kwalificatiereeks, met 2-0 van Chili.

WK-deelnames: 20 (alle edities)

Beste prestatie: wereldkampioen (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Sterspeler: Neymar (Paris Saint-Germain)

Iran

Alireza Jahanbakhsh (AZ) en Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen) weten al sinds juni wat ze komende zomer gaan doen. Na Brazilië was Iran het tweede land dat zich voor het WK plaatste. Iran deed al vier keer eerder mee aan een WK, maar overleefde de groepsfase nog nooit. De Portugese bondscoach Carlos Queiroz hoopt zijn team volgend jaar naar de tweede fase van het WK zien te loodsen.

WK-deelnames: 3

Beste prestatie: poulefase

Sterspeler: Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen)

Japan

Dat Japan zich als poulewinnaar plaatste voor Rusland, was eigenlijk nauwelijks nog verrassend. Sinds de eerste WK-deelname in 1998 is de grootmacht uit Azië onafgebroken van de partij. De ploeg van de Bosnische bondscoach Vahid Halilhodžić was in de poulefase sterker dan Saudi-Arabië en Australië.

WK-deelnames: 5

Beste prestatie: achtste finales (2002 en 2010)

Sterspeler: Shinji Kagawa (Borussia Dortmund)

Mexico

Hirving Lozano was deze kwalificatie één van de smaakmakers bij Mexico. De PSV-aanvaller kopte zijn land vorige maand tegen Panama (1-0) naar het WK. Zaterdag tegen Trinidad en Tobago (3-1 winst) was hij opnieuw trefzeker. De spelers en supporters van Mexico eerder voor die wedstrijd de honderden doden en duizenden gewonden na de hevige aardbeving in het land op 19 september.

WK-deelnames: 15

Beste prestatie: kwartfinales (1970 en 1986)

Sterspeler: Andrés Guardado (Real Betis)

België

Als eerste land van Europa plaatste België zich vorige maand al voor het WK 2018 in Rusland, waar de ploeg onder de Spaanse bondscoach Roberto Martinez een serieuze gooi naar de wereldtitel wil gaan doen. De Rode Duivels wonnen zaterdag in een spectaculaire wedstrijd ook weer met 3-4 bij Bosnië-Herzegovina. België liet in de kwalificatie slechts twee punten liggen en scoorde 43 keer in de tien wedstrijden.

WK-deelnames: 12

Beste prestatie: vierde plaats (1986)

Sterspeler: Kevin de Bruyne (Manchester City)

Zuid-Korea

Ook Zuid-Korea plaatste zich weer, zij het uiterst moeizaam. Bondscoach Uli Stielike werd in juni ontslagen na een 3-2 nederlaag in Qatar. Onder diens opvolger Shin Tae-Yong (bijnaam: ‘de Aziatische Mourinho’) werd het WK alsnog bereikt.

WK-deelnames: 9

Beste prestatie: vierde plaats (2002)

Sterspeler: Son Heung-Min (Tottenham Hotspur)

Saudi-Arabië

Bondscoach Bert van Marwijk was de gevierde man in Saudie-Arabië toen hij het land via een 1-0 zege op Japan naar het WK loodste, de eerste plaatsing sinds het WK van 2002. Maar na moeizame onderhandelingen over een nieuw contract werd hij (samen met zijn assistenten Adrie Koster en Mark van Bommel) tien dagen later plotseling vervangen door de Argentijn Edgardo Bauza. Spits Mohammad Al-Sahlawi scoorde liefst 16 keer in deze WK-kwalificatie, net als Robert Lewandowski (Polen) en Ahmed Khalil (Verenigde Arabische Emiraten). Al-Sahlawi staat na 33 interlands al op 28 treffers.

WK-deelnames: 4

Beste prestatie: achtste finales (1994)

Sterspeler: Mohammad Al-Sahlawi (Al-Nassr)

Duitsland

Op Duitsland stond geen maat in deze WK-kwalificatiereeks. De regerend wereldkampioen had deze kwalificatie lang niet altijd alle grote jongens nodig om zich probleemloos te plaatsen. De ploeg van bondscoach Joachim Löw won alle tien de pouleduels en deed dat bovendien met een indrukwekkend doelsaldo: 43 goals voor en slechts 4 tegen.

WK-deelnames: 11

Beste prestatie: wereldkampioen (1954, 1974, 1990, 2014)

Sterspeler: Toni Kroos (Real Madrid)

Engeland

Met Harry Kane in bloedvorm mag Engeland weer dromen van WK-succes. De spits van Tottenham Hotspur schoot zijn ploeg donderdag tegen Slovenië naar de 1-0 zege en deed gisteren hetzelfde tegen Litouwen. De 24-jarige spits (de afgelopen twee seizoenen topscorer van de Premier League) zal nu ook op een eindtoernooi willen schitteren, nadat hij op het EK 2016 zwaar door de mand viel.

WK-deelnames: 13

Beste prestatie: wereldkampioen (1966)

Sterspeler: Harry Kane (Tottenham Hotspur)

Spanje

De wereldkampioen van 2010 was in groep G te sterk voor de wereldkampioen van 2006. Italië verspeelde vrijdag onverwacht punten tegen Macedonië (1-1). Spanje (3-0 winst tegen Albanië) is daardoor niet meer te achterhalen onder bondscoach Julen Lopetegui. Lopetegui zal de komende maanden vooral de band tussen de Catalaanse en Spaanse spelers hecht zien te houden.

WK-deelnames: 14

Beste prestatie: wereldkampioen (2010)

Sterspeler: Sergio Ramos (Real Madrid)

Nigeria

Ondanks een loodzware poule met Zambia, Kameroen en Algerije plaatste Nigeria zich als eerste Afrikaanse land. Met ex-FC Dordrecht-verdediger William Troost-Ekong in de basis werd afgerekend met de laatste concurrent Zambia (1-0). Bondscoach van Nigeria is de Duitser Gernot Rohr.

WK-deelnames: 5

Beste prestatie: achtste finales (1994, 1998, 2014)

Sterspeler: John Obi Mikel (Tianjin Teda)

Costa Rica

Kendall Watson zorgde gisteren voor een volksfeest in Costa Rica toen hij in de blessuretijd de 1-1 maakte tegen Honduras. De treffer bracht zijn land voor de vijfde keer op het WK. De selectie van bondscoach Óscar Ramírez lijkt nog veel op die van het WK 2014, toen Costa Rica in de kwartfinale na een memorabele strafschoppenserie werd uitgeschakeld door het Nederlands elftal.

WK-deelnames: 4

Beste prestatie: kwartfinales (2014)

Sterspeler: Bryan Ruiz (Sporting Portugal)

Polen

Overtuigend plaatsten de Polen zich voor het WK 2018, met een ruime voorsprong op achtervolger Denemarken in poule E. Zondagavond won Polen met 4-2 van Montenegro, waarna de plaatsing definitief was. Aanvoerder, spits en sterspeler Robert Lewandowski scoorde liefst 16 keer in deze WK-kwalificatie. Hij hoopt bij het WK weer een aanvalsduo te vormen met Arek Milik, die onlangs opnieuw een zware knieblessure opliep bij zijn club Napoli. Polen heeft een degelijk en goed georganiseerd team, maar is voorin flink afhankelijk van de goals van Lewandowski.

WK-deelnames: 7

Beste prestatie: derde plaats (1974 en 1982)

Sterspeler: Robert Lewandowski (Bayern München)

Egypte

Mohamed Salah bracht heel Egypte gisteravond in extase, nadat hij zijn land in de 95ste minuut tegen Congo met een rake strafschop (2-1) naar het WK 2018 schoot. Egypte was in 1990 voor het laatst aanwezig op een WK. De Farao’s eindigden toen als laatste in een poule met Engeland, Ierland en Nederland. De Argentijnse bondscoach Héctor Cúper beschikt met Ahmed Hegazi (West Bromwich Albion), Mohamed Elneny (Arsenal) en Mohamed Salah (Liverpool) in iedere linie over een topspeler. De meest opvallende speler blijft echter de doelman, Essam El Hadary. Hij is al 21 jaar onderdeel van de nationale ploeg en verdedigde al 156 keer het doel van de nationale ploeg van Egypte. In januari viert El Hadary zijn 45ste verjaardag, maar van stoppen wil hij nog niets weten. Eerst maar eens naar Rusland.

WK-deelnames: 2

Beste prestatie: poulefase

Sterspeler: Mohamed Salah (Liverpool)

IJsland

Al voor de laatste speelronde was IJsland verzekerd van minimaal de play-offs. De mannen van bondscoach Heimir Hallgrimsson versloegen maandagavond echter ook Kosovo (2-0) en verzekerden zich voor het eerst van een rechtstreeks WK-ticket. In Reykjavik was er vuurwerk. Vorig jaar speelde IJsland voor de eerste keer op een internationale eindronde, de Europese titelstrijd in Frankrijk. Het land reikte daar tot de kwartfinale. Wie weet kunnen de IJslanders ook in Rusland stunten.

WK-deelnames: 0

Beste prestatie: –

Sterspeler: Gyfli Sigurdsson (Everton)

Servië

Servië maakte het zich afgelopen vrijdag onnodig moeilijk door na een prima kwalificatie verrassend bij het al uitgeschakelde Oostenrijk te verliezen. Ook maandagavond ging het tegen Georgië moeizaam. Het bevrijdende doelpunt viel pas in de 74ste minuut en kwam op naam van Aleksandar Prijovic. Zo kan Servië zich opmaken voor de tweede WK-deelname ooit.

WK-deelnames: 1

Beste prestatie: poulefase

Sterspeler: Nemanja Matic (Manchester United)

Frankrijk

Ondanks een historische misstap thuis tegen Luxemburg (0-0) eindigde Frankrijk volkomen terecht bovenaan in kwalificatiegroep A. De ijzersterke formatie van bondscoach Didier Deschamps won onder meer twee keer van het Nederlands elftal. Vooral bij de 4-0 zege eind augustus in het Stade de France bleek dat de Haantjes tot grootse dingen in staat zijn.

WK-deelnames: 14

Beste prestatie: wereldkampioen (1998)

Sterspeler: Antoine Griezmann (Atlético Madrid)

Portugal

Als regerend Europees kampioen was Portugal het aan zijn stand verplicht om het WK te halen, maar makkelijk ging dat niet. Na een 2-0 nederlaag in Basel tegen Zwitserland liep de formatie van bondscoach Fernando Santos in groep B lange tijd achter de feiten aan. Pas op de laatste speeldag wisten Cristiano Ronaldo en zijn ploeggenoten de Zwitsers te achterhalen en in doelsaldo achter zich te laten door een 2-0 zege in een rechtstreeks duel in Lissabon.

WK-deelnames: 6

Beste prestatie: derde plaats (1966)

Sterspeler: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Argentinië

Het had wat voeten in aarde, maar Argentinië is er volgend jaar ‘gewoon’ bij op het WK in Rusland. Argentinië begon vannacht als zesde in de Zuid-Amerikaanse poule en kwam in Quito al binnen 40 seconden op achterstand tegen Ecuador, maar de Argentijnen beschikken tot hun grote geluk over de beste speler ter wereld: Lionel Messi. Met een hattrick schoot hij La Albiceleste alsnog naar het WK. Argentinië scoorde slechts 19 keer in 18 duels. De laatste keer dat iemand anders dan Messi scoorde was op 15 november 2016. Topspitsen als Mauro Icardi en Paulo Dybala kwamen in de hele kwalificatiereeks niet tot scoren.

WK-deelnames: 16

Beste prestatie: wereldkampioen (1978 en 1986)

Sterspeler: Lionel Messi (FC Barcelona)

Uruguay

Uruguay plaatste zich pas op het laatste moment voor het WK, al werd de ploeg van bondscoach Oscar Tabarez (70) wel knap tweede in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule. La Celeste presteerde wisselvallig in de kwalificatiereeks, maar met de 4-2 overwinning op Bolivia van afgelopen nacht werd het WK veiliggesteld. Edinson Cavani scoorde tien keer in de kwalificatie, Luis Suárez vijf keer. Suárez staat nu op 21 goals in de WK-kwalificatie, een Zuid-Amerikaans record dat hij deelt met zijn goede vriend Lionel Messi.

WK-deelnames: 12

Beste prestatie: wereldkampioen (1930 en 1950)

Sterspelers: Edinson Cavani (Paris Saint-Germain) en Luis Suárez (FC Barcelona)

Colombia

Colombia is in Rusland voor de zesde keer aanwezig op het WK. Na de goede prestaties op het WK 2014 hadden Los Cafeteros het lastig in deze kwalificatiereeks, maar de ploeg van de Argentijnse bondscoach José Pékerman plaatste zich vannacht na het 1-1 gelijkspel in Peru. Blunders van doelman David Ospina de afgelopen week werden het team niet fataal. James Rodriguez blonk uit in de kwalificatie met zes treffer. Aanvoerder Radamel Falcao scoorde slechts twee keer.

WK-deelnames: 5

Beste prestatie: kwartfinales (2014)

Sterspelers: James Rodriguez (Bayern München) en Radamel Falcao (AS Monaco)

Panama

Panama plaatste zich vannacht voor het eerst in de geschiedenis voor het WK voetbal. De 2-1 overwinning op het reeds geplaatste Costa Rica was genoeg voor de derde plek in Midden- en Noord-Amerika en daarmee een rechtstreeks ticket richting Rusland. De 1-1 van Gabriel Torres had echter nooit geteld mogen worden, maar daar maalt niemand om in Panama. Honduras werd vierde, de Verenigde Staten zakten af naar de vijfde plek en ontbreken volgend jaar op het WK.

WK-deelnames: 0

Beste prestatie: –

Sterspeler: Roman Torres (Seattle Sounders)

 

Related posts