Reeds 215 overheidsquarantaine plekken goedgekeurd door ministerie Volksgezondheid
31 March 2020
Burgers in de rij bij Chotelal zijn zelf verantwoordelijkheid om social distance te houden
31 March 2020

Wetsontwerp Uitzonderingstoestand onvoldoende gemotiveerd

Gepubliceerd door ABC Redactie op 31 March 2020

SanthokiDe regring heeft een conceptwet voorbereid om in verband met de coronacrisis de noodtoestand te kunnen afkondigen. De coceptwet Uitzonderingstoestand COVID-19, wordt naar De Ware Tijd verneemt nog dezeweek in behandling genomen door De Nationale Assemblee. Ook Starnieuws maakt hier melding van.

Met de Wet Uitzonderingstoestand COVID-19 kunnen grondrechten en burgerrechten worden ingeperkt mede ter bestrijding van de crisis.
De jurist Anand Biharie vindt dat de motivering in het wetsvoorstel veel te pover is. Vooral omdat dit leidt tot inperking van de rechten van de burgers.

{mp3}biharie_31mrt2020{/mp3}

De VHP leider Chan Santokhi zegt dat de fractieleiders zijn uitgenodigd bij de voorzitter van het parlement om te praten over twee conceptwetten.

Santokhi zegt dat maatregelen tegen de coronacrisis zeker ondersteund zullen worden maar dat er nougezet op gelet zal worden dat er niet meer bevoegdheden gaan naar de regering dan waarvoor de bestrijding van de coronacrisis bedoeld is.

{mp3}santhoki31mrt2020{/mp3}

In de conceptwet moet staan wanneer de wet eindigt. En dit nu staat niet in het cencept. Woorden van de jurist Hugo Essed. Hij vindt dit levensgevaarlijk. Daarnaast is in artikel 23 van onze grondwet bepaald welke beperkingen van de grondrechten zullen plaatsvinden.

Dit moet ook bij wet geregeld worden. In dit concept is het niet geregeld. Essed heeft weinig vertrouwen in de juiste bedoelingen van de regering met dit wetsontwerp.

{mp3}essed31maart2020{/mp3}

Related posts