Na de Nationale Dialoog is een monitoringsteam ingesteld om het regeringsbeleid te evalueren en feedback te verzamelen. Op 11 december 2023 heeft president
Chandrikapersad Santokhi de werkgroep ‘Structuur en Communicatielijnen met betrekking tot de Nationale Dialogen’ geïnstalleerd. Op donderdag 7 november 2024 is de werkgroep gestart met gesprekken met de deelnemers van de Nationale Dialoog om feedback te verzamelen over het beleid van de regering.
Het monitoringsteam fungeert als klankbord voor het regeringsbeleid en bestaat uit vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, vakbonden en buitenparlementaire politieke partijen. De Nationale Dialoog, die vorig jaar begon, vormt de basis voor deze gesprekken. Alven Roosveld, voorzitter van de werkgroep, benadrukt dat het doel is om de ervaringen van de bevolking met het regeringsbeleid terug te koppelen naar de regering via deze groep. Uit de eerste gesprekken blijkt dat er nog veel werk te verzetten is en dat de verwachtingen van het beleid in sommige gevallen niet zijn waargemaakt. “We hebben nog zeven maanden te gaan. De afspraken die vandaag zijn gemaakt, houden in dat we de ontvangen feedback zorgvuldig zullen analyseren. We zullen onderzoeken waarom de voorgestelde plannen niet volledig zijn gerealiseerd en prioriteren welke stappen nog gezet moeten worden. We voeren uit wat mogelijk is en waar nodig passen we bij”, aldus Roosveld.
De structuur van de werkgroep is opgebouwd rond drie hoofdclusters: sociaal, maatschappelijk en financieel-economisch. Deze clusters bestrijken de belangrijkste thema’s van de samenleving en zorgen ervoor dat de feedback van verschillende maatschappelijke groepen effectief wordt teruggekoppeld naar de overheid. In de komende weken zijn er bijeenkomsten gepland voor de verschillende clusters, waarbij ministers van de respectieve ministeries aanwezig zullen zijn. “Bijvoorbeeld, voor het cluster gezondheidszorg is de minister van Volksgezondheid uitgenodigd, terwijl voor het onderwerp afvalbeheer de minister van Openbare Werken aanwezig zal zijn”, legt de voorzitter uit. Deze sectorale gesprekken stellen beleidsmakers in staat gerichte feedback van de gemeenschap te ontvangen en samen te werken aan oplossingen. “Het is essentieel dat het beleid in lijn is met de verwachtingen en behoeften van de burgers”, aldus Roosveld.