De Nationale Reparatie Commissie Suriname, NRCS is op 16 augustus 2013 als Presidentiële commissie in het leven geroepen, nadat de regeringsleiders en staatshoofden van de Caricom in juli 2013 het vraagstuk van reparaties voor het slavernijverleden van de Inheemsen en de Afrikanen op de agenda van hun 34ste vergadering hadden geplaatst. Het Kennisinstituut voor onderzoek naar genocide en reparaties is tegelijkertijd als onderzoeks- en werkarm van het NRCS opgericht.
Het Kennisinstituut onderhoudt ook regelmatig werkcontacten met het Caricom Reseach Institute on Reparations, dat verbonden is aan de Universiteit van de WestIndies, UWI. Het Kennisinstituut heeft 9 taken meegekreden waarvan wij hier drie aangeven:
- Het inventarisseren van alle beschikbare informatie betreffende de genocide op de Inheemsen van Surinaamse komaf.
- Het inventarisseren van alle beschikbare informatie betreffende de transatlantische slavenhandel en slavernij.
- Het inventarisseren van alle beschikbare informatie betreffende herstelbetalingen aan nazaten van Inheemsen en de nazaten van Afrikanen.
In de afgelopen tien jaar is er door het Kennisinstituut voortdurend onderzoek gedaan naar uiteenlopende onderdelen van de schade die in de koloniale tijd aan de Inheemsen en nazaten van de Afrikanen is aangedaan. Ook zijn er vooral op regionaal niveau uiteenlopende scenario’s ontwikkeld en berekend. Inmiddels zijn de onderzoekers van het Kennisinstituut tot de conclusie gekomen dat er een chronisch tekort in de samenleving bestaat aan kennis van de schade die koloniale machthebbers aan land en volk hebben aangericht. Maar er ontbreekt ook ongelooflijk veel inzicht, wetenschap en kennis over de sociale, psychologische en economische schade die in de koloniale tijd is aangericht en tot en met de dag van vandaag nog doorwerkt.
Het Kennisinstituut heeft recent een curriculum ontwikkeld teneinde de kennis over de schade die aan de Inheemsen en de nazaten van de Afrikanen is aangericht op een wetenschappelijk verantwoorde manier aan derden op een praktische manier over te brengen. De training bestaat uit 17 onderdelen, waaronder, de samenwerkende instituten vanuit Europa die betrokken waren bij de slavenhandel,
slavernij en kolonialisme, de Inheemse volkeren en de gepleegde landroof, genocide en slavernij, wat heeft het kolonialisme de kolonisator opgeleverd, Suriname en de plantage-economie, de doorwerking van het slavernijverleden onder de Inheemsen en onder de nazaten van de Afrikanen, het proces van erkenning, spijt, excuses en herstel, zelfreparaties is ook een gewichtig proces, het Caricom tien punten programma voor reparaties, de Rastafarians in het reparatieproces. Vanaf februari zitten de leden van de NRCS en een aantal genodigden ‘in de klas’ en vanaf April 2024 kunnen belangstellenden zich opgeven om de training, die uit 8 modules en een test bestaat tegen een vergoeding digitaal te volgen.
De deelnemers aan de training zullen een cerificaat ontvangen. De trainingen zullen in het Nederlands en desgewenst in het Engels worden verzorgd door Armand Zunder, auteur van de publicaties: Suriname, een Nederlandse creatie en geldmakerij van allure! (2008) en Herstelbetalingen. De ‘wiedergutmachung’ voor de schade die Suriname en haar bevolking hebben geleden onder het Nederlands kolonialisme.(2010). Voor het einde van het jaar zal het Kennisinstituut ook een training verzorgen over herstelbetalingen voor de schade die nazaten van contractarbeiders onder het kolonialsme hebben geleden. Nadere informatie over de trainingen kan worden verkregen door te mailen naar [email protected] of [email protected]