Discussieavond over positie tribale volken en inheemsen in Suriname
2 October 2023
Onderwijscongres minOWC: Samen Onderwijs Toekomst Bouwen
2 October 2023

Wandelloop ‘Zeg Nee Tegen Plastic’ trekt veel aandacht in Groningen

Gepubliceerd door ABC Redactie op 2 October 2023

Op initiatief van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu(ROM) werd afgelopen zaterdag in samenwerking met Suriname Conservation Foundation en het commissariaat van Saramacca een wandelloop georganiseerd te Groningen Saramacca onder de titel ‘Zeg nee tegen plastic’.

Tijdens deze loop waren aanwezig de minister van ROM, Marciano Dasai, de vertegenwoordiger van de Minister van ROS, Raymond Apotiti, de DNA-leden Sidik Moertabat en Kishan Ramsukul, de directeur van ROM, Ritesh Sardjoe en de Districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga.

Tijdens haar welkomstwoord aan de goed opgekomen wandelaars gaf de DC aan om ‘nee tegen plastic te zeggen. Het is van belang om te weten wat plastic is, welke schade plastic veroorzaakt aan mens en milieu, wat de bijdrage is van plastic aan de opwarming van de aarde en de mondiale klimaatsverandering.

De boodschap van de loop was niet alleen bestemd voor de inwoners van Saramacca, maar ook voor heel het land en de wereld. ‘Omdat het een wereldwijd probleem is’.

Ook de effecten van plastic op het milieu zijn besproken: plastic schaadt de levensomgeving van dieren (ruim 100 miljoen zeedieren per jaar), 11 miljoen ton plastic afval komt jaarlijks in zee terecht. Momenteel wordt geschat dat ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in de zeeΓ«n liggen. Plastic blijft 450 jaar aanwezig en er komt veel CO2 (koolstofdioxide) vrij door benodigde processen bij het maken van plastic.

De oproep bij de loop was:

1. Laat nooit afval achter op straat, in de natuur, of bij recreatie gebieden;

2. Zet je vuil pas op straat net voor de vuilniswagen komt.

3. Ruim zelf zwerfplastic op;

4. Gebruik herbruikbare tassen en zakjes;

5. Gooi afval, ook kleine dingen zoals kauwgum, sigarettenpeuken of tissues en plasticzakjes niet zomaar uit auto’s, want het zijn ook deze zaken die bij regen via de kanalen en rivieren meegenomen worden naar zee. Dit laatste heeft vooral als oorzaak de vervaging van waarden en normen in de samenleving.

De minister van ROM gaf ook het belang aan van waarom “𝐧𝐞𝐞 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐩π₯𝐚𝐬𝐭𝐒𝐜” moet worden gezegd. Elke burger van Suriname produceert een halve kilogram plastic afval per dag en dat is 180 kg per jaar. Op een bevolking 600.000 is dat 108 miljoen kg per jaar. Dit moeten we ergens kwijt. “Z𝐞𝐠 𝐧𝐞𝐞 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐩π₯𝐚𝐬𝐭𝐒𝐜” is een keuzevraagstuk van elke burger. ‘Het begint bij u als burger als u het gebruik van plastic verpakking weigert te accepteren’, aldus Dasai.

Related posts