Stichting D.O.V.E. schenkt nieuwe faciliteiten aan Gynaecologieafdeling
December 14, 2024
Abenaston heeft met zonne-energiecentrale nu 1×24 uur stroom
December 15, 2024

VSB werpt kritische blik op governance in Suriname

Gepubliceerd door ABC Redactie op December 15, 2024

De afgelopen maanden zijn er in Suriname zorgwekkende signalen geweest die wijzen op ernstige tekortkomingen in het governancebeleid. Met de verkiezingen in het vooruitzicht zietde Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een toename van onregelmatigheden, zoals last-minute benoemingen, het aannemen van nieuw personeel in het ambtenarenapparaat, en het plaatsen van vrienden en familie op cruciale posten. Dit soort praktijken zijn niet alleen schadelijk voor de integriteit van het bestuur, maar werkt ook als een katalysator voor corruptie.

Friends & Family-beleid: Een Rem op Vooruitgang
Het zogeheten “friends & family”-beleid, waarbij politieke loyaliteit en persoonlijke banden boven competentie en professionaliteit worden gesteld, ondermijnt de efficiëntie en het vertrouwen in publieke instellingen. Het bedrijfsleven ervaart de negatieve impact van deze aanpak direct. Procedures worden ingewikkelder, besluitvorming vertraagt, en er ontstaan ongelijkheden die de concurrentiepositie van het land aantasten. In essentie is dit beleid een vorm van institutionele corruptie die systematische hervormingen en de opbouw van een solide rechtsstaat belemmert.

Versnelling van Privatisering: Kans of Bedreiging?
Een andere zorgwekkende ontwikkeling is de versnelling van privatisering initiatieven zonder voldoende transparantie of stakeholderconsultatie. Hoewel privatisering kan bijdragen aan economische groei, vereist het een gedegen voorbereiding en een solide kader om misstanden te voorkomen. Het ontbreken van deze elementen creëert ruimte voor belangenverstrengeling en vriendjespolitiek, met als gevolg dat publieke middelen en strategische assets mogelijk niet ten goede komen aan de samenleving.

De Verantwoordelijkheid van de samenleving
‘Als samenleving, waar het bedrijfsleven ook deel van uitmaakt, kunnen we ons niet stilhouden. Het is onze verantwoordelijkheid om een stem te laten horen en te pleiten voor goed bestuur en transparantie. Door te zwijgen, legitimeren we impliciet een cultuur van onregelmatigheden en inefficiëntie die ons allemaal treft. Goed bestuur is niet alleen een morele kwestie, maar een essentiële voorwaarde voor economische stabiliteit en groei. We moeten blijven aandringen op een meritocratisch systeem waarin transparantie en verantwoording de norm zijn’, aldus de VSB.

Oproep tot Actie
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) roept de regering op om de volgende stappen te ondernemen:

  1. Stoppen met last-minute benoemingen: Bevries het aannemen van nieuw personeel en benoemingen in het ambtenarenapparaat tot na de verkiezingen, om belangenverstrengeling te voorkomen.
  2. Versterken van transparantie: Introduceer een openbaar monitoring- en rapportagesysteem voor alle privatisering initiatieven.

Suriname heeft een enorme potentie voor groei en ontwikkeling. Het realiseren van deze potentie begint met het opbouwen van sterke, transparante en verantwoorde instituties. Alleen door samen te werken kunnen we een solide basis leggen voor een welvarende en duurzame toekomst.

Related posts