De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Suriname Business Forum (SBF) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) hebben een gezamenlijk schrijven gericht aan DNA-voorzitter Marinus Bee. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de realisatie van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). De recente evaluatie van het Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) heeft aangetoond dat er nog aanzienlijk veel werk moet worden verricht om te voorkomen dat ons land op een zwarte lijst belandt.
Bij een blacklisting kan Suriname zonder pardon geheel geïsoleerd worden van het internationaal financieel systeem. Suriname kan als gevolg hiervan dan niet exporteren of importeren, correspondent banken (internationale banken die valutaverkeer ondersteunen van en naar ons land) zullen dan geen zaken meer met Surinaamse banken mogen doen. Suriname zal daardoor enorme nadelige gevolgen ondervinden en zal daardoor financieel geïsoleerd raken. Ook bij een grey-listing zou Suriname toch wel zware economische sancties opgelegd kunnen krijgen door instellingen als het IMF, de Wereldbank en andere internationale banken/organisaties.
Het is ook duidelijk geworden dat de tijd tussen nu en de volgende rapportage datum (november 2023) bijzonder kort is, zoals bevestigd door de PIU-coördinator. Dit vereist dat er nu effectieve stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Suriname niet alleen voldoet aan de gestelde normen, maar ook aantoont dat het de nodige wetten in place brengt en ook effectief omgaat met de wetgeving die tot op heden is ingevoerd.
Om deze doelen te bereiken, zijn er twee belangrijke kaders vastgesteld: de cruciale wet- en regelgevingsproducten, waarbij de ministeries van Justitie en Politie en van Financiën en Planning een centrale rol vervullen. Ten tweede moet worden aangetoond dat we als land effectief handelen in de handhaving van de wetten en het toezicht op naleving van de wet- en regelgeving. Dit omvat derhalve het aantonen van de vooruitgang op het gebied van handhaving en toezicht zijnde essentiële aspecten voor een strikte naleving van de wet- en regelgeving.
‘De tijd dringt. Het doel is om te voorkomen dat Suriname bij de eerstvolgende rapportage in november van dit jaar wordt beoordeeld als een land dat niet coöperatief is bij het wegwerken van de vastgestelde hiaten. Dit vergt gezamenlijke inspanningen en vastberadenheid van onze kant om ervoor te zorgen dat we als land niet greylisted of blacklisted worden’, staat in de brief.
Suriname zal in november 2023 moeten voldoen aan enkele essentiële bepalingen van de 40 aanbevelingen van het evaluatie rapport van de CFATF (MER). Hiervan zijn er 8 aanbevelingen (policy en fiscal) die met hoge prioriteit afgehandeld dienen te worden omdat de resultaten in november 2023 op de plenaire vergadering van de CFATF beoordeeld worden.
Er wordt aandacht gevraagd voor een aantal punten. Die kunt u lezen in de volledige brief: