OW: ‘vernieuwde procedure voor actie tegen verlaten percelen en panden’
19 June 2024
Sewcharan: OKB onbevoegd statuten NPS te toetsen
19 June 2024

‘Volharding Tweede Kamervoorzitter Bosma is pure provocatie’

Gepubliceerd door Biemla Gajadien op 19 June 2024

Het zit een groot aantal mensen en organisaties niet lekker dat de voorzitter van de Nederlandse Tweede Kamer, Martin Bosma, voornemens is om naar de Keti Koti herdenking in Nederland te gaan. Hij zal een krans leggen bij het monument. Dat hij volhardt in zijn aanwezigheid op die dag, ziet Denise Jannah als pure provocatie.

Zij protesteert, samen met anderen in en buiten Nederland, tegen de aanwezigheid van Bosma die dag. De Kamervoorzitter heeft in het verleden controversiële uitspraken gedaan over het slavernijverleden. ‘Openlijk racisme’, zegt Jannah. Bosma gebruikt woorden zoals “slavernijgedram”, “propaganda en indoctrinatie” en “anti-blank racisme“ wanneer hij zich uitlaat over deze geschiedenis.

Een ‘Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking’ heeft een petitie uitgebracht, tegen de komst van Bosma. De eis is dat een andere vertegenwoordiger van de Tweede Kamer wordt afgevaardigd. Bosma heeft in de Nederlandse media laten weten dat hij toch gaat naar de herdenking. Hij maakt een onderscheid tussen de hoedanigheid waarin hij die uitspraken deed en zijn functie als Kamervoorzitter.

Voor Jannah blijft het moment van de kranslegging door Bosma, een ‘ontheiliging’.

Related posts