De Nederlandse ambassade in Suriname heeft onlangs een ambtelijke missie uit Den Haag op bezoek gehad. Die heeft gesprekken gevoerd over het visa-proces met belanghebbenden, zoals VFS Global, de Surinaamse overheid en reisbureaus. Er zijn daarbij afspraken gemaakt over hoe het visa-proces verder verbeterd kan worden. Zo is gewenst dat er een betere infomatievoorziening over het proces is, dat er betere dossiers worden opgesteld en dat de wachttijden voor het maken van een afspraak omlaag gaan. Ook zou een ieder – niet alleen reisbureaus – de mogelijkheid moeten hebben om een afspraak te maken.
Een woordvoerder van de ambassade zegt tegenover ABC, dat er de laatste maanden vooruitgang is geboekt op aantal onderdelen; ‘wachttijden voor het maken van een afspraak blijven, zeker in de drukke zomerperiode, nog lang. Dat is wereldwijd zo. Maar er is meer ruimte voor individuele afspraken. Ook omdat aantal no-shows omlaag gaat’.
Daarnaast stelt de ambassade dat het percentage visa-afwijzingen de laatste maanden aan het dalen is. De hoofdreden hiervoor is dat dossiers beter in orde zijn. ‘We geven indieners nu ook wat meer tijd om, als dat nodig is, incomplete dossiers aan te vullen’, stelt de woordvoerder van de ambassade. Hierover zijn er in de afgelopen periode tal van klachten geweest vanuit de samenleving. In mei stelde de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, dat er wel degelijk een stijging is geweest in het aantal afspraken. Hij wees toen erop dat dit niet het gevolg is van discriminatie.
Ten derde is er door een intensieve samenwerking met het directoraat Cultuur gelukt om meer muziek- en dansgroepen van een visum te voorzien. Ook met het directoraat Sport wordt bekeken wat er gedaan kan worden voor Surinaamse topsporters die moeten afreizen.
De ambassade zegt ondanks de verbeterpunten, dat de afspraken worden gemonitoord en dat een vinger aan de pols gehouden wordt. In de tussentijd circuleert een petitie waarin wordt gevraagd om de visumplicht af te schaffen voor Surinamers die voor de onafhankelijkheid geboren zijn als Nederlander. Dat zou volgens politicologen gepast zijn; aangezien meerdere landen deze regeling hebben voor hun ex-kolonies. Ook kunnen burgers van ruim 62 landen buiten de EU wel visumvrij naar Nederland afreizen, ondanks het Schengen Akkoord.