Op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is de driedaagse training ‘Documenten herkenning’ van start gegaan. Deze training, die dinsdag 26 november begon, richt zich op het versterken van de kennis en vaardigheden van functionarissen van verschillende ministeries, de militaire politie (MP) en andere diensten in Suriname, die te maken hebben met vervalsing van en fraude bij documenten. Het doel is om de 15 deelnemers bij te brengen hoe ze echtheidskenmerken kunnen herkennen bij documenten. Zij leren valse documenten herkennen en onderscheiden van de authentieke.
Luitenant-kolonel Roy Samuel, commandant van het Korps Militaire Politie (KMP) gaf aan dat er een legio aan soorten valse documenten worden aangeboden, zoals paspoorten en visa. ‘De criminele wereld slaapt niet’, zei de luitenant-kolonel. Maar even nadrukkelijk gaf hij ook aan dat ook de Surinaamse diensten niet slapen en dat het daarom des te belangrijker is om middels deze training bij te blijven met de technologie. De brigadegeneraal tevens commandant Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee, Jos Pieters, gaf aan dat het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) een van de brigades is die uitvoeringstaken regelt en waaruit de training tot stand is gekomen. Er bestaat al jaren een samenwerking met de luchthaven in Suriname. Uit contact met luitenant-kolonel Samuel ontstond vorig jaar april het idee voor kennisoverdracht en op basis hiervan zijn er inmiddels vijf trainingen gehouden in Suriname. Er zijn eveneens Surinamers naar Nederland afgereisd voor trainingen en ook zijn er Surinaamse trainers opgeleverd. De brigadegeneraal overhandigde symbolisch een professionele loep, waarmee documenten worden gecontroleerd, aan luitenant-kolonel Samuel.
Volgens directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van het ministerie van BIBIS, ambassadeur Luziano Truideman, vereist het herkennen van vervalste documenten niet alleen visuele inspectie, maar soms ook het gebruik van gespecialiseerde apparatuur. “Soms is het dat je de documenten fysiek moet voelen. Maar soms is het heel moeilijk dan komen er apparaten aan te pas waarbij dus naar meerdere echtheidskenmerken worden gekeken en kenmerken die niet met het blote oog te zien zijn of voor het gevoel merkbaar zijn zodat je die ook kan achterhalen”, benadrukte Truideman.
De directeur gaf verder aan dat er nog meer mensen zullen moeten worden getraind. Ook medewerkers van andere diensten in Suriname zoals CCB, Pensioenfonds, het ministerie van Justitie en Politie en het ministerie van BIBIS. “Wij krijgen allemaal te maken met documenten die we moeten beoordelen. En we moeten kunnen beoordelen dat deze documenten authentiek zijn. Daarom is het belangrijk als je de tools in huis hebt om dat te kunnen doen op de juiste manier.”
Tijdens de training, die onder leiding staat van luitenant Orlando Scheek van de Immigratie Dienst, leren de deelnemers de echtheidskenmerken van diverse documenten, zoals reisdocumenten, diploma’s, aktes en geld, te identificeren. Aktes die worden aangeleverd door buitenlanders, maar ook door Surinamers, wanneer ze op reis gaan of wanneer ze een aanvraag doen voor bijvoorbeeld verblijfsvergunningen of werkvergunningen.
Daarnaast leren de deelnemers ook documenten te controleren die nodig zijn voor studie-gerelateerde doeleinden. Bijvoorbeeld documenten die aantonen dat iemand over de vereiste bevoegdheden beschikt. Deze kunnen dan tijdens het aanvraagproces op echtheid worden getoetst. Het uiteindelijke doel van de training is ook om bij te dragen aan én het waarborgen van de veiligheid in Suriname. Maar ook om te bevestigen dat de documenten die in Suriname in omloop zijn, authentiek zijn. De training wordt afgesloten middels een certificaatuitreiking.