INGEZONDEN
Op 25 november herdenken wij de 48 e onafhankelijkheidsdag van de Republiek Suriname. Door het tragische ongeval dat plaatsvond in het mijnbouwgebied te Matawai zijn er levens te betreuren. Derhalve wordt de 48 ste onafhankelijkheid op een gepaste wijze herdacht. De VHP condoleert en betuigt haar oprechte medeleven aan de nabestaanden en de gehele samenleving.
Het is goed om op deze dag terug te kijken naar hoe wij het als land de afgelopen 48 jaar gedaan hebben. Aangezien de vraag of wij al dan niet onafhankelijk hadden moeten worden, is voor de VHP een gepasseerd station. We kijken op deze dag vooral terug naar hoe wij het met zijn allen gedaan hebben. Om te kunnen evalueren is het uiteraard belangrijk te kijken naar het vertrekpunt van ons land ten tijde van de onafhankelijkheid en de periode die daarna volgde.
Ondanks er niet gesproken kan worden van een welvarend land stonden wij er in 1975 in vergelijking met de landen in de regio goed voor. Suriname had een lage overheidsschuld, een redelijk goed onderwijsniveau en een relatief goede gezondheidszorg. Ons land behoorde verder tot een van de veiligste landen in de regio en per capita stonden wij qua inkomens bovenaan.
De periode die daarop volgde was alles behalve rooskleurig. Ons land veranderde in korte tijd in een dictatuur en de gevolgen voor onze economie bleven niet uit. Onze munteenheid maakte een ongekende vrije val, de overheidsschuld liep snel op en bestaande structuren werden onder het mom van vernieuwing kapot geslagen. Ook volgde er in de 80er jaren een binnenlandse oorlog waarvan de gevolgen nu 48 jaar later nog steeds merkbaar zijn.
Ook in de periode die na de dictatuur volgde slaagden wij er als land echter niet in welvaart en welzijn te brengen voor grote groepen in ons land. Verschillende factoren waaronder gebrek aan eenheid, slecht beleid en corruptie hebben hieraan ten grondslag gelegen. Als we nu de balans opmaken zien we dat wij als land op een belangerijk kruispunt zijn beland. Hoewel wij nog steeds geplaagd worden door een enorme schuldenberg, zijn de vooruitzichten voor Suriname rooskleuriger te noemen. De regering heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt op het gebied van de macro-economische stabilteit, de inflatie loopt langzaam terug en de overheidssubsidies zijn nagenoeg afgebouwd. De vooruitzichten op het gebied van de Olie en Gas zijn veel belovend.
Om daadwerkelijk naar welvaart en welzijn voor iedere Surinamer te kunnen doorgroeien zijn echter een aantal factoren van eminent belang. Eén van de belangrijkste factoren is uiteraard de eenheid. Er heerst momenteel nog steeds een enorme verdeeldheid onder ons volk. Dit wordt door politieke partijen nog steeds als politiek instrument gebruikt.
De VHP roept bij de viering van 48 jaar Srefidensi dan ook alle Surinamers op om in eenheid en harmonie verder te werken aan de opbouw van ons geliefd land. De vooruizichten zijn goed en er is door de regering een goede basis gelegd voor onze toekomst. Laten wij gebruikmaken van de vele kansen die ons rijk land ons biedt. Tot slot wenst de VHP aan alle srananmans waar ook ter wereld een switi srefidensi.
Wans ope tata k’mopo wi mu seti kondre bun.
VHP