De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft maandagavond de eerste editie van ‘Het Tussentijds VES Economisch Debat’ gehouden. Dit debat is bedoeld om tussentijds een debat te voeren over het gevoerd – en te voeren – (economisch) beleid en bestuur. Daarbij krijgen politieke partijen een platform om hun visie te delen. Het panel bestond uit Wonnie Boedhoe van de VES, Wilgo Bilkerdijk van de ASFA en Armand Zunder namens RAVAKSUR. Er hebben 14 politieke organisaties zich opgegeven voor deelname aan het debat. Er zijn weinig complimenten gevallen voor het beleid; zowel door de partijen, de panelleden als door de VES zelf. Er is veel werk aan de winkel.
VES-voorzitter Steven Debipersad heeft de spits afgebeten; in zijn openingswoord heeft hij stilgestaan bij het regeerbeleid na 3 jaren. Hij bracht in herinnering dat president Chan Santokhi verlichting had beloofd aan het begin van dit jaar. Echter, een groot deel van de huishoudens en bedrijven voelt lastenverzwaring, waarbij de dagelijkse zorgen om uit te komen met het salaris toenemen. Haaks tegenover wat de samenleving ervaart, heeft de regering onlangs besloten zichzelf een koopkrachtversterking toe te kennen waardoor er een disconnectie ontstaat met de samenleving.
De keynote speaker van de avond was Stanley Raghoebarsing; minister van Financiën & Planning. In tegenstelling tot Debipersad, heeft de minister een optimistisch beeld geschept van de huidige economische situatie en het beleid. Zijn vertrekpunt was de verstoorde economie bij de machtsovername in 2020. Er is een herstelplan geschreven met 177 maatregelen; hiervan zijn 38% voltooid terwijl 53% zijn in uitvoering en 8% (monetaire) maatregelen zijn nog in voorbereiding. De bewindsman is lovend over het programma omdat het meer omvat dan de maatregelen van het IMF.
In de eerste drie regeerjaren is de focus vooral gelegd op macro-economisch herstel. Zo werd de BTW ingevoerd in een crisis, waarbij de staat nu reeds 90% aan netto-inkomsten heeft in het eerste halfjaar. De schuldherschikking heeft langer geduurd, maar dat heeft wel ruimte gemaakt op de begroting voor de uitvoer van het beleid. Raghoebarsing heeft ook stilgestaan bij de public-sector reform, waarbij een nieuwe personeelswet is aangenomen en de verschillende fondsen voor de productie.
Er zijn ook lessen geleerd in de afgelopen drie jaren, die ertoe geleid hebben dat het beleid is aangepast. De komende twee jaren zullen ook zaken zich voordoen, die snelle ontwikkeling zullen meemaken: oil & gas, carbon credits en klimaatsverandering. Dit zijn drie thema’s die in de gaten gehouden moeten worden, waarvan de eerste twee opties creëren om geld te maken, stelt Raghoebarsing.
‘Het is niet gegaan zoals we gedacht hadden. Het is met vallen en opstaan gegaan, maar we gaan eruit komen’, zei de minister overtuigd. Armand Zunder heeft er geloof in dat het land uit de problemen zal komen, echter zal dat niet zomaar gebeuren. Er is veel organisatie nodig. Wonnie Boedhoe heeft het belang van good governance en diversificatie van de economie benadrukt. Wilgo Bilkerdijk heeft in zijn slotwoord steun toegezegd aan de minister. Hij is blij dat er een luisterend oor is voor de problemen die door de ASFA worden aangekaart.
Debipersad heeft in zijn slotwoord benadrukt dat er geen tijd meer te verliezen is. Correctie is nog mogelijk, maar dat moet nu ook echt gebeuren.