Tijdens de Staatshoofden Summit in Brazilië heeft president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 30 mei aangegeven, dat de lidlanden van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) gezamenlijk gemeenschappelijke uitdagingen moeten aangaan ter ontwikkeling van de regio. De bijeenkomst in Brasilia vindt plaats op instigatie van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, met als doel het reactiveren van de UNASUR.
“Suriname is van mening dat we, om opnieuw te beginnen, ideologische verschillen opzij moeten zetten”, sprak president Santokhi. Om te werken aan duurzame ontwikkeling, zullen de lidlanden zich moeten richten op overeenkomsten die gebaseerd zijn op de gezamenlijke toezeggingen en waarden. Het Surinaamse staatshoofd zegt verder dat een verbeterde connectiviteit zal bijdragen aan de economische ontwikkeling alsook het vergemakkelijken van zakendoen en investeringen.
Hij noemt hierbij de voordelen die komen met de geplande brugverbindingen over zowel de Corantijn- als de Marowijnerivier. Tijdens de top is gevraagd om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen inzake issues waarmee Zuid-Amerikaanse landen te maken hebben, zoals klimaatverandering, de nasleep van de covidpandemie, voedselonzekerheid en sociale en inkomensongelijkheid. President Santokhi focuste zich in zijn toespraak ook op klimaatsverandering. “Mijn land is een van de drie landen ter wereld die CO2-negatief zijn, een status die we willen behouden. De vraag is: hoe behouden we die te midden van alle financiële en economische uitdagingen?”
Volgens president Santokhi was het UNASUR-mechanisme in het verleden niet effectief vanwege onvoldoende institutionele opbouw, ideologische verschuivingen en gebrek aan consensus. “Laten we leren uit het verleden. Een vernieuwde UNASUR zal een collectieve taak zijn, die aanzienlijke institutionele en normatieve veranderingen vereist.”