28 juli is wereld hepatitis dag. Deze dag is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan het vergroten van het bewustzijn van deze ziekte. Over de hele wereld zullen campagne ondersteuners extra voorlichting geven op sociale media, worden er webinars gehouden, wordt er breedvoerig gepraat in de media en worden er evenementen georganiseerd om de boodschap en het bewustzijn van hepatitis te vergroten.
Het thema van dit jaar is “Het is tijd voor actie”. Vele mensen leven wereldwijd met hepatitis
zonder dat zij dit weten. We moeten hen eerder opsporen, beter behandelen en de verspreiding van deze ziekte tegengaan. Het hoofddoel is om wereldwijd te verenigen en samen de ziekte tegen 2030 te elimineren. Het woord hepatitis komt van “hepar”, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. Hepatitis kan onder andere ontstaan door virussen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcoholgebruik.
Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd. Virale hepatitis is besmettelijk en is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. Het is dan ook belangrijk om te weten welke maatregelen u moet nemen om besmetting van uzelf en van anderen te voorkomen. Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virus.
Hepatitis A virus: Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Daarom is het belangrijk om de handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een bezoek aan het toilet. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.
Hepatitis E virus wordt meestal overgedragen via de fecaal-orale route, vaak door het drinken
van besmet water. Besmetting kan ook plaatsvinden door het eten van onvoldoende gekookt
vlees of producten van besmette dieren, zoals varkenslever.
Hepatitis B virus wordt overgedragen middels contact met geïnfecteerd bloed, sperma ,zweet of andere lichaamsvloeistoffen dat het hepatits B virus bevat. Hepatitis B virus kan o.a. worden overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact en rond de bevalling (overdracht van van moeder op kind).
Hepatitis C virus wordt overgedragen door contact met geïnfecteerd bloed. Via het delen van naalden en spuiten. Minder vaak door seksuele contacten of van moeder op kind tijdens de geboorte.
Hepatitis D virus: Mensen kunnen alleen besmet raken met het hepatitis D-virus als ze op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich dragen. Dit omdat het hepatitis D virus het hepatitis B-virus nodig heeft om te repliceren. Besmetting vind plaats door contact met geïnfecteerd bloed, sperma, zweet of andere lichaamsvloeistoffen. Via onbeschermde seksuele contacten. Door het delen van naalden en spuiten. Van moeder op kind tijdens de geboorte.
Hepatitis E: Het hepatits E virus wordt uitgescheiden via ontlasting en urine; als deze in (bronnen voor) drinkwater terechtkomen, kunnen dieren en mensen die dit water drinken ook besmet raken met het virus.
Het komt vaak voor dat mensen geen klachten krijgen van hepatitis. Zij weten niet dat zij hepatitis hebben maar kunnen wel anderen besmetten. Sommigen krijgen wel klachten zoals buikpijn, sufheid en koorts. Soms kunnen de huid en het oogwit geel kleuren (geelzucht). In Suriname worden kinderen vanaf de geboorte al gevaccineerd tegen hepatitis B. Deze vaccinatie is van cruciaal belang omdat hepatitis B sterk geassocieerd is met leverkanker en chronische leverziekten. Door het vaccineren van kinderen op jonge leeftijd kunnen we de verspreiding van het hepatitis B-virus aanzienlijk verminderen en de gezondheid van toekomstige generaties beschermen.
Hepatitis is nu de werelds dodelijkste virus, na COVID-19.
Elk jaar komen 1,3 miljoen mensen om het leven door de ziekte en 300 miljoen mensen leven hiermee. Uit nieuwe gegevens van de WHO blijkt dat het aantal doden stijgt. Met nog maar zes jaar te gaan om het wereldwijde doel te bereiken om hepatitis tegen 2030 uit te bannen, is het dus nu tijd om hier verandering in te brengen.