Op 20 november 2024 vierden we de 35e Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Op deze dag vragen we wereldwijd aandacht voor de rechten en het welzijn van kinderen. Ondanks de ondertekening van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind door álle landen, worden deze rechten nog steeds op grote schaal geschonden.
Uit observatie blijkt, dat informatie over geweld tegen kinderen en seksueel misbruik heel belangrijk is. Kinderen moeten bewust gemaakt worden van wat mag en wat verboden is. Er zijn nog teveel gevallen van seksueel geweld tegen kinderen, verwaarlozing en fysiek geweld. Het Universiteitsinstituut Kinderrechten (UK) van de Faculteit der Juridische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is door de secretaris van de presidentiële werkgroep “Wijken in ontwikkeling”, mw. J. Wijngaarde benaderd om voorlichtingssessies op een aantal geselecteerde scholen te organiseren. Samen met enkele studenten van de Faculteit der Juridische Wetenschappen is het bestuur van UK aan de slag gegaan.
Tegelijkertijd heeft de secretaris van het UK, mr. Astrid Kalloe eveneens op 20 november 2024 een voorlichtingssessie over Kinderrechten gehouden voor de jeugdige gedetineerden bij het JCC (Jeugd Correctie Centrum). Voorlichtingsactiviteiten zijn een belangrijke wijze om de kennis over kinderrechten te verspreiden en de bewustwording bij kinderen te vergroten, hetgeen één van de doelstellingen van het UK is.
Het Universiteitsinstituut Kinderrechten stelt zich ten doel:
- het bevorderen c.q. beoefenen van (wetenschappelijk) onderzoek op het gebied van kinderrechten;
- het vergroten van de kennis over kinderrechten;
- het verzorgen van gespecialiseerde trainingen die voornamelijk de ontwikkeling van kinderrechten in Suriname bevorderen;
- het ontplooien van activiteiten ter ondersteuning van het nationaal jeugdbeleid.
Het bevorderen van de rechtspositie en rechtsbescherming van kinderen in Suriname. UK heeft flyers ontwikkeld voor de kinderen met informatie over veiligheid, verschillende vormen van geweld en hoe te handelen. Het doel is om de kinderen bewust te maken van hun beschermingsrechten en hen te versterken middels informatie. Kinderen weten vaak niet hoe te handelen bij regelmatige fysieke mishandeling en geestelijke mishandeling tot seksueel misbruik.
Kinderen weten niet wat ontucht is en dat betasting van intieme delen van hun lichaam door anderen verboden is. Het bezitten van o.a. pornografisch beeldmateriaal en afbeeldingen, waarbij kinderen/volwassenen worden gefilmd tijdens het plegen van seksuele handelingen om die daarna te verspreiden, zijn verboden en strafbaar. Alertheid inzake grooming behoeft aandacht, omdat de kinderlokkers op basis van allerhande situaties misbruik maken van kinderen middels geld, dure cadeau’s enz.
Wij geloven dat je kinderen moet betrekken door naar ze te luisteren! We nodigen kinderen daarom uit om hun ervaringen te delen en met aandacht te luisteren. Daarom is deze dag georganiseerd om de kinderen op een interactieve wijze aan te leren, wat ongewenst gedrag inhoudt en hoe deze te herkennen. De MI- lijn of ook wel bekend als de 123 lijn is van 12.00 uur tot 24.00 uur beschikbaar voor kinderen. Kinderen kunnen bellen voor hulp, bescherming en advies.
Ieder kind verdient de kans om groots te worden. Alleen mét kinderen bouwen we succesvol aan een toekomst vol mogelijkheden. Voor nu én morgen.
Het bestuur van het UK bestaat uit:
Mr. Dr. Maya Manohar (voorzitter)
Mr. Astrid Kalloe (secretaris)
Nicole Bakker LL.M. (lid)
Drs. Sabine de Vries (lid)