UITSLUITING DREIGT VOOR OSAKA

Gepubliceerd door ABC Redactie op 31 May 2021

Naomi Osaka Naomi Osaka, de Japanse superster van het vrouwentennis, praat op Roland Garros niet met de media. Dat accepteert het toernooi niet. Als ze de boycot volhoudt, dreigt uitsluiting.

Osaka hield gisteren woord, door na haar openingswedstrijd af te zien van persverplichtingen. Dat kwam haar op een boete van vijftienduizend dollar te staan. Die had ze ingecalculeerd, maar het bericht van Roland Garros aan het einde van de middag kwam ongetwijfeld harder aan. Als ze de boycot niet afbreekt, dreigen meer en zwaardere straffen, waaronder een diskwalificatie. In een lang en stevig statement gaat het toernooi nog verder: een groot onderzoek, meerdere boetes en uitsluitingen op de andere grand slams zijn niet uit te sluiten.

Oud-tennisser John van Lottum oordeelt snoeihard over de boycot. ,,Van god los, divagedrag van het grootste soort. Osaka is de afgelopen anderhalf jaar veranderd van een onschuldig, fris en open meisje naar een ster met artiestengedrag.”

Het is een onderdeel van het vak, meent Van Lottum, tegenwoordig werkzaam aan de marketingkant van sport en entertainment. ,,Net zoals je dopingverplichtingen hebt, heb je ook persverplichtingen. Toernooiorganisaties en rechtenhouders (tv-zenders die een licentie kopen om de beelden te kunnen uitzenden, red.) doen ongelooflijke investeringen, maken daarmee de sport groter en vormen het prijzengeld. Je kunt als speler niet wel de lusten hebben en niet de lasten.”

De organisatie van Roland Garros heeft een bericht met een sneer naar tennisster Naomi Osaka weer verwijderd van het officiële Twitter-account van het toernooi. In het bericht stonden foto’s van Rafael Nadal, Kei Nishikori, Aryna Sabalenka en Coco Gauff tijdens hun interviews met de pers, met daarbij de tekst: ,,Zij hebben de opdracht begrepen.” Het was een duidelijke verwijzing naar Osaka, die juist weigert op Roland Garros aan te schuiven bij de verplichte persconferenties.

De Japanse nummer 2 van de wereld kondigde vorige week een persboycot aan. Osaka denkt dat het haar mentale gezondheid niet ten goede komt als ze na iedere partij aanschuift bij de media. Het heeft tot veel discussie geleid in de tenniswereld. Sommige tennissers steunen Osaka, maar de Japanse kreeg ook heel wat kritiek.

De organisatie van Roland Garros dreigt de viervoudige grandslamwinnares uit het toernooi te zetten als haar boycot aanhoudt. Osaka kreeg zondag een boete van ruim 12.000 euro, omdat ze na haar gewonnen partij in de eerste ronde tegen de Roemeense Patricia Maria Tig zoals aangekondigd niet op de persconferentie verscheen. De 23-jarige tennisster gaf direct na de partij alleen een kort interview op de baan.

Het leidde tot een stevig statement van de organisaties van de vier grandslamtoernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open). Voor Osaka dreigt uitsluiting van de grootste toernooien als ze niet aan haar verplichtingen voldoet.

 

 

Related posts