Ontevreden legkip-kwekers richten eigen vereniging op
16 August 2019
Mogelijke afvloeiing personeel Rosebel Goldmines
16 August 2019

Surinaamse vissers dragen bij aan uitroeiing beschermde- en bedreigde diersoorten

Gepubliceerd door ABC Redactie op 16 August 2019

WWFIn de periode van September 2015 en augustus 2016, heeft het Wereld Natuurfonds van de Guyana’s, een onderzoek gedaan naar de bijvangst van bedreigde- en beschermde diersoorten, in de kustvisserij. Het gaat dan om zeeschildpadden, roggen en haaien die ongewild terecht komen in de visnetten van vissers. De resultaten van dit onderzoek waren alarmerend, stelt het WWF.

De resultaten wijzen uit dat meer dan 4.000 zeeschildpadden verstrikt raken in drijfnetten van kustvissers.  Ongeveer 240 hiervan zijn slachtoffer van verdrinking in de netten van Surinaamse vissers. Zeeschildpadden kunnen immers niet eindeloos onder water blijven, en moeten af en toe naar adem happen.

Er is tijdens het onderzoek samengewerkt met een selectie vissersboten uit de Surinaamse kustvloot.  Gelet op de resultaten stelt het WWF dat verschillende soorten haaien, roggen en zeeschildpadden worden bedreigd door artisanale kustvisserij in Suriname.

Het WWF wijst op het gebruik van aangepaste visnetten, die ongewenste bijvangst van beschermde- en bedreigde soorten kunnen terugbrengen. De organisatie doet, in samenwerking met Conservation International, verschillende testen om deze netten te effectueren voor de Surinaamse visserij. Ook is een identificatieboek ontwikkeld, zodat vissers de bedreigde en beschermde soorten makkelijker kunnen identificeren.

Related posts