Onder leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en onder voorzitterschap van minister Albert Ramdin is van maandag 06 tot en met donderdag 09 mei 2024 de jaarlijkse ministeriële meeting van de Associatie van Caribische Staten (ACS) gehouden in Paramaribo. Het ACS Secretariaat heeft het volgende persbericht uitgegeven:
29ste Gewone Vergadering van de Ministeriële meeting van de ACS afgesloten in Paramaribo
De Associatie van Caribische Staten (ACS) is een intergouvernementele organisatie bestaande uit 25 lidstaten en 10 geassocieerde leden in het Groot-Caribisch gebied. Alleen de OAS overtreft de ACS in het aantal lidstaten. Op 9 mei 2024 organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname, International Business en Internationale Samenwerking, in nauwe samenwerking met het Secretariaat van de ACS succesvol de ‘29th Ordinary meeting of the ACS Ministerial Council’ in Paramaribo, Suriname.
Deze vergadering werd gehouden naast de ‘16th Greater Caribbean Business Forum’ op 6 mei en de ‘8th International Cooperation Conference’ op 7 mei. De ministeriële Vergadering van dit jaar werd gekenmerkt door significante ontwikkelingen, waaronder de ceremoniële overdracht van het voorzitterschap van de ministeriële Raad, van Suriname naar Colombia, waar het akkoord van de oprichting van de ACS 30 jaar geleden werd ondertekend.
Een van de belangrijkste taken van het Colombiaanse voorzitterschap zal de uitvoering zijn van een Strategische Planningsexercitie om de visie en missie van de organisatie voor de komende tien jaar te definiëren – een mandaat dat is overgedragen door de laatste Top van Staatshoofden en Regeringsleiders van de ACS, gehouden in 2023 in Antigua, Guatemala. Dit wordt verwacht een van de belangrijkste overwegingen te zijn op de 10de ACS-top die binnen een jaar in Colombia zal plaatsvinden.
Het 16de Business Forum van het Groot-Caribisch gebied, gehouden vóór de ministeriële vergadering, omvatte een dynamische zakelijke tentoonstelling en diende als een essentieel platform voor netwerken tussen bedrijven uit het Groot-Caribisch gebied. Het evenement bevorderde verder het mandaat van de ACS om regionale economische integratie en samenwerking te versterken. Tijdens het Business Forum benadrukte de Secretaris-Generaal van de ACS, Rodolfo Sabonge, de link tussen fysieke en digitale connectiviteit en de duurzame ontwikkeling van de regio.
“Handel is afhankelijk van intraregionale connectiviteit en van het verbonden zijn met mondiale waardeketens. Het gebrek aan connectiviteit maakt buitenlandse handel duurder en maakt ons steeds minder concurrerend,” zei hij. Hij benadrukte de dringende behoefte aan een regionaal Publiek-Privaat Partnerschap (PPP) dat risico’s deelt tussen de private en publieke sector, kwalitatief hoogwaardige publieke goederen levert voor de regionale bevolking en winst voor de private sector. Dit initiatief werd goed ontvangen door de Multilaterale Ontwikkelingsbanken (MOB’s) die deelnamen aan het Forum en die aangaven dit verder te willen bespreken.
De 8ste Internationale Samenwerkingsconferentie, gehouden onder het thema “Het Groot-Caribisch gebied voortstuwen door middel van routes naar duurzame ontwikkeling”, bracht regionale en internationale experts, beleidsmakers, belanghebbenden en ontwikkelingspartners samen om dringende kwesties en kansen voor de regio te verkennen, en zag de lancering van de derde editie van de ACS Regionale Zuid-Zuid Samenwerkingscatalogus. Deze catalogus dient als een hoeksteen om de ontwikkeling te bevorderen en samenwerkingsprojecten tussen lidstaten te vergemakkelijken, waarbij duurzame groei en partnerschap binnen de regio worden bevorderd.
Tijdens de Samenwerkingsconferentie benadrukte de Voorzitter van de Ministeriële Raad van de ACS, minister Albert Ramdin, de noodzaak om duurzame praktijken te implementeren in het toerisme alsook in het behoud van mangrove-ecosystemen om milieu-uitdagingen zoals klimaatverandering en de influx van Sargassum aan te pakken. Hij wees op het potentieel om zeewier van een bedreiging om te zetten in een waardevolle hulpbron voor verschillende industrieën. Hij benadrukte ook het belang van digitalisering bij het verbeteren van de bedrijfsefficiëntie. De Minister deed een oproep voor krachtige samenwerking en concrete acties om de levensomstandigheden van mensen in het Caribisch gebied te verbeteren, onder meer door een grotere betrokkenheid van de particuliere sector.
Deze bijeenkomsten versterken de toewijding van de ACS om dialoog en samenwerking tussen haar lidstaten, geassocieerde leden en waarnemers te vergemakkelijken. De resultaten van de vergaderingen van dit jaar zullen naar verwachting verdere economische-, sociale- en milieubewuste initiatieven stimuleren in de hele regio van het Groot-Caribisch gebied.