SUAREZ DE HELD VAN URUGUAY

Gepubliceerd door ABC Redactie op 20 June 2014

Luis SuarezHet was de vraag of Luis Suarez de druk aan zou kunnen, maar de veelbesproken Uruguayaan bewees zich dubbel en dwars tegen Engeland. Met twee goals maakte hij hoogstwaarschijnlijk een einde aan de Engelse WK-droom: 2-1.

Voorafgaand aan de wedstrijd ging het vooral over het meespelen van Luis Suarez. De spits van Liverpool deed in het eerste groepsduel van Uruguay (3-1 nederlaag) tegen Costa Rica niet mee vanwege een knieblessure, maar was tegen het land waar hij zijn brood verdient wél van de partij. Een zegen voor de Zuid-Amerikanen, terwijl de Britten stevig baalden van het meespelen van het fenomeen uit Salto.

Zij weten immers als geen ander hoe levensgevaarlijk Suarez, afgelopen seizoen met 31 doelpunten topscorer van de Premier League, kan zijn. De druk op de ex-Ajacied was evenwel enorm. Na de onverwachte nederlaag tegen Costa Rica, en met wedstrijden tegen Engeland en Italië nog op de rol, was de hoop van een complete natie op Suarez gevestigd.

Ondanks de aanwezigheid van de vedette kwam het eerste gevaar van Engeland. Wayne Rooney kreeg op achttien meter van het doel een vrije trap te nemen. De bal leek op weg naar de kruising, maar verdween net aan de voor hem verkeerde kant van de paal. De aanvaller van Manchester United kreeg dus niet waar hij al acht jaar op wacht: een doelpunt op een WK. In 2006 en in 2010 wist hij in vier duels geen doel te treffen, terwijl hem dat dit jaar in de eerste groepswedstrijd tegen Italië (2-1 verlies) ook niet lukte.

Aan de andere kant mocht Cristian Rodríguez na een kwartier uithalen met links, maar zijn prachtige schot scheerde net over de lat boven doelman Joe Hart, waarna Edinson Cavani zijn harde schot uit een corner net langs de kruising zag vliegen. Rooney was even later nóg dichter bij zijn eerste treffer op het hoogste mondiale podium, maar de lat stond succes in de weg.

Net toen beide ploegen de eerste helft leken af te sluiten op 0-0, werd de grote angst van Engeland werkelijkheid. Op aangeven van collega-spits Cavani kopte Suarez de bal tegendraads achter Hart: 1-0. In de resterende vijf minuten voor de pauze ging Engeland op zoek naar de 1-1, maar Daniel Sturridge (naast Steven Gerrard, Raheem Sterling, Glen Johnson en Jordan Henderson de vijfde Liverpool-ploeggenoot van Suarez in de Engelse basis) wist niet te scoren.

Na rust kreeg Uruguay direct voldoende kansen om Engeland knock-out te slaan. Eerst probeerde Suarez het, net als voor rust een keer, direct uit een corner, maar de grootste kans was voor Cavani. Hij dook vlak voor het doel helemaal alleen op voor Hart, maar schoot de bal voorlangs. Rooney kreeg na 53 minuten vervolgens zijn derde, grootste kans om de ‘Vloek van Rooney’ te doorbreken, maar Fernando Muslera redde zijn inzet van dichtbij.

Die misser leek het laatste beetje lucht uit Engeland – en dan met name uit Rooney – te slaan, maar een kwartier voor tijd sloeg de bonkige spits eindelijk toe. Johnson gaf de bal voor en Rooney tikte simpel binnen, daarmee afrekenend met zijn steeds groter wordende trauma. In het vervolg meldde Sturridge zich twee keer aan het front, maar zijn penaltyclaim werd niet gehonoreerd, terwijl zijn schot even later gepakt werd door Muslera.

En dat kwam Engeland duur te staan. Suarez ontsnapte aan de aandacht van de Engelse verdediging, ging alleen op Hart af en schoot kiezelhard raak: 2-1. Hij mocht daarna naar de kant en werd vervangen door Sebastián Coates, de door Liverpool aan Nacional verhuurde speler. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Suarez heel Engeland in diepe rouw dompelde. Uitschakeling is voor The Three Lions nog geen absolute zekerheid, maar het is daar nu wel akelig dichtbij.