Op woensdag 31 juli heeft de stuurgroep Bundeling Afro-Surinamers onder leiding van Armand Zunder, samen met enkele vertegenwoordigers van de ondersteunende organisaties, een bezoek gebracht aan de voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee. Tijdens dit overleg werd de open brief van de stuurgroep uitvoerig besproken. In deze brief uitte de stuurgroep protest tegen de onterechte onderverdeling van Afro-Surinamers in verschillende categorieën in de hoofdtabel bij de volkstelling. Tijdens een bijeenkomst op 27 juni 2024, ter gelegenheid van de Keti Koti-herdenking, hadden de nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikanen al de aandacht van de autoriteiten gevraagd voor deze ongelijke behandeling.
Bij het onderhoud met de DNA-voorzitter was ook een vertegenwoordiger van de inheemsen aanwezig. De oorspronkelijke bewoners van Suriname blijken niet te zijn opgenomen als afzonderlijke categorie en zijn evenals de Chinezen ondergebracht in de hoofdgroep “overigen”. De DNA-voorzitter gaf aan begrip te hebben voor het standpunt van de nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikanen en deed de toezegging dit vraagstuk bij de behandeling van de wet Volksstelling 2024 aan de orde te zullen stellen.
Doelstellingen en Visie
De nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikanen willen als symbool van eenheid in verscheidenheid een basis leggen voor onderlinge verzoening en wederzijdse acceptatie om verdere bewustwording te realiseren. Deze groep vormt een essentieel deel van onze samenleving en kan een significante bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de natie. Dit legt de basis voor verdere bewustwording van Surinamers van Afrikaanse origine en leidt uiteindelijk tot voorspoed, welvaart en welzijn. Een van de concrete doelstellingen van de stuurgroep is de oprichting van een overkoepelende organisatie die door de Staat wordt erkend. Het gaat hierbij om de opzet van formele structuren die duurzaam zijn en kunnen worden overgedragen aan toekomstige generaties. Als eerste stap daartoe zal een inventarisatie worden gemaakt van organisaties die werkzaam of actief zijn op het vlak van de nazaten van de tot slaaf gemaakten.
Activiteiten en Vooruitgang
Sinds haar instelling is de stuurgroep aan de slag gegaan en heeft diverse instanties en organisaties benaderd die zich inzetten voor Afro-Surinamers. Er is een actieprogramma opgesteld getiteld “Actieprogramma voor de middenlange en lange termijn voor de ontwikkeling van voorspoed, welvaart en welzijn voor de Afro-Surinamers”. Op zaterdag 27 juli is een bespreking gehouden met ondersteunende organisaties waarbij enkele taakgebieden zijn geïdentificeerd en ad-hoc werkgroepen zijn ingesteld:
- Werkgroep Gezin en Jongeren: Bezig met de sociale begeleiding van deze doelgroep.
- Werkgroep Overkoepelende Organisatie: Streeft naar de oprichting van een zedelijk erkende overkoepelende organisatie waarin alle lid-organisaties langs gestructureerde en democratische
lijnen samenwerken aan hun in statuten vastgelegde doelstellingen. - Werkgroep Cultuur en Religie: Richt zich op culturele en religieuze aspecten.
- Werkgroep Research, Development Development, Kunst, Muziek en Sport blikt op organisaties die zich bezighouden met de belangen op deze gebieden.
- Werkgroep ontwikkeling ondernemerschap beoogt zakendoen binnen deze groep in de ruimste zin des woords te stimuleren.
Toekomstige Plannen
De stuurgroep is vastberaden om, met ondersteuning van allen die zich inzetten voor verzoening en wederzijdse acceptatie, de basis te leggen voor verdere bewustwording van de Afro-Surinamers. Dit moet leiden tot duurzame voorspoed, welvaart en welzijn voor niet alleen deze groep, maar voor Suriname als geheel.