De Stichting A Marron KOMPAS betreurt het ten zeerste dat er gewelddadige incidenten hebben plaatsgevonden te Pikin Saron, waarbij er doden en gewonden te betreuren zijn. De stichting vraagt alle betrokkenen het hoofd koel te houden, zodat zaken niet verder escaleren en zo snel als mogelijk kunnen terugkeren tot de orde van de dag.
De stichting wijst er op dat geen enkele regeringen tot nu toe vrij uitgaan in wat er nu gebeurt. De belangen van de binnenlandbewoners zijn door opeenvolgende regeringen nooit serieus genomen, waarbij gehele woon- en leefgemeenschappen van Tribalen en Inheemsen in concessies zijn uitgegeven aan vooral kapitaalkrachtige partijbonzen en politieke loyalisten. De enorme milieuvervuilingen, verstoringen van de vaargeulen en onbegaanbare wegen in het achterland zijn tekenen van het al jaren verwerpelijk politiek beleid richting de binnenlandbewoners.
Er zijn diverse internationale vonnissen uitgesproken in het voordeel van de Tribalen en Inheemsen, maar opeenvolgende regeringen hebben steeds geweigerd deze uit te voeren, omdat het nadelig zal uitpakken voor hun geldzuchtige kapitaalkrachtige partijbonzen en politieke loyalisten. Daarnaast heeft elk regering tot nu toe geweigerd de ILO Conventie 169 te ratificeren. Het ratificeren van deze conventie brengt plichten en rechten met zich mee, waardoor een Wet Grondenrechten overbodig zal zijn. Het is daarom belangrijk dat Inheemsen en Tribalen de ontwikkelingen rond het grondenrechtenvraagstuk structureel op de voet volgen, omdat niet elke aangenomen wet geaccepteerd zal worden, maar wel een wet die voldoet aan de aspiraties van elk binnenlandbewoner. De stichting staat daarom 100% achter de eis van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname om uiterlijk vrijdag alle uitgegeven concessies in de traditionele woon- en leefgemeenschappen in te trekken.
De stichting ziet uitgegeven verklaringen van verschillende politieke partijen in deze case als ernstige laagste principeloze “awari-domri mentaliteit” en struisvogelpolitiek, omdat al deze partijen de kans hebben gehad en bepaalde nog steeds de kans hebben om dit probleem duurzaam op te lossen, maar het is duidelijk dat het eigenbelang steeds is gaan prevaleren boven het algemeen belang. Het is vooral een ernstige vingerwijzing naar vooral de Inheemse en Tribale nazaten in de huidige coalitie en regering om als eenheid te zorgen dat de binnenlandbewoners daadwerkelijk worden bevrijd van de jaren politieke miskenning van hun recht op een menswaardig duurzaam leven.
Het is triest dat op een ondoordacht moment het bloed van de tot nu toe meest vreedzame Surinaamse volk tevens de oorspronkelijke bewoners van dit land moet gaan vloeien, omdat ze opkomen tegen het onrecht dat hun al jaren wordt aangedaan. Het gevloeide bloed smacht naar rechtvaardigheid van het deel van zijn volk dat is achtergebleven is. Pijnlijk is het dat dit bloed is gevloeid op de grond waar zij recht op heeft, maar daarvoor een zware strijd moet leveren, terwijl de voorouders die strijd jaren geleden al hebben geleverd tegen de slavenhandelaren.
Laat elke politicus van dit land, die de kans heeft gehad en het nagelaten heeft om het grondenrechtenvraagstuk definitief op te lossen, weten dat hij/zij ook verantwoordelijk is voor wat er op Pikin Saron is gebeurd, omdat als de vonnissen waren uitgevoerd en het grondenrechtenvraagstuk was opgelost, het heilig bloed van de van oorsprong enige, echte rechtgeaarde Surinamers nimmer had gevloeid.