INGEZONDEN
Met grote verbazing reageert Stichting 8 December 1982 op het artikel van de NDP, waarin zij mr. Hugo Essed beschuldigen van betrokkenheid bij een politiek proces. De NDP, die vanaf 2010 tot 2020 in de regering en de meerderheid had in DNA zat en herhaaldelijk heeft geprobeerd het onafhankelijke proces rondom de Decembermoorden te politiseren, lijkt selectief te vergeten welke politieke invloed zij zelf hebben uitgeoefend.
De NDP lijkt te vergeten dat het hun coalitie was die de omstreden amnestiewet van 2012 heeft doorgedrukt, ondanks nationale en internationale bezwaren, inclusief die van onze organisatie. Het Constitutioneel Hof Suriname bepaalde dat de Amnestiewet 2012, in strijd is met de Grondwet, het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens (AVRM) en het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR) . Deze wet die politiek werd ingezet ondermijnde de onafhankelijkheid van het onafhankelijk juridisch proces.
Het lijkt erop dat de schrijvers van het ingezonden artikel van de NDP ook vergeten zijn dat hun voorzitter en voormalig president, die tevens de hoofdaanklager van het land is en een onafhankelijke functie binnen het rechtssysteem bekleedt, heeft geprobeerd de Procureur-Generaal te ontslaan.
Het ontslaan van de PG, die voor het leven is benoemd, vormt een ernstige inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechtspraak. De reactie van de NDP lijkt dan ook niet alleen onzorgvuldig, maar ook hypocriet gezien hun eigen politieke manipulaties en pogingen tot beïnvloeding van het rechtssysteem in het verleden. Het is belangrijk dat de NDP erkent dat politieke inmenging in het rechtssysteem de geloofwaardigheid van de rechtspraak ondermijnt en de zoektocht naar gerechtigheid belemmert.
De schrijvers van het ingezonden stuk lijken zelf ook een politieke agenda te hebben, aangezien hun interne politieke positie afhankelijk lijkt te zijn van de veroordeling van hun partijleider. Het lijkt erop dat zij hun “politieke koning” willen paaien om hun politieke invloed te behouden. In plaats van defensief te reageren, is het van cruciaal belang dat de samenleving zich bewust is van de politieke spelletjes die worden gespeeld, en dat gerechtigheid boven politieke belangen wordt gesteld.