Koyeba zorgt voor opschudding met lied Bullet tegen Homo’s
27 November 2014
BARCELONA OP DE VALREEP LANGS VALENCIA
1 December 2014

Stichting 8 december 1982: 28 jaar Straffeloosheid bloedbad Moiwana

Gepubliceerd door ABC Redactie op 28 November 2014

sunilVolgens de voorzitter van de Stichting 8 december 1982, Sunil Oemrawsingh, blijkt straffeloosheid in onze republiek norm te zijn verworden. Oemrawsingh brengt in herinnering dat op 29 november 1986, 39 personen werden vermoord bij het dorp Moiwana tijdens de binnenlandse strijd tussen het Jungle Commando o.l.v. Ronny Brunswijk en het Nationaal Leger onder bevel van Desi Bouterse.                                                                                                                                          De militaire “schoonmaakoperatie” bestond uit een eenheid, waarvan 35 het gebied goed kenden en speciaal voor de operatie getraind waren in de Ayoko kazerne. De operatie begon met het in brand stichten van een huis van de oom van de “vijand” Brunswijk. Op bijna elke bewoner van Moiwana werd geschoten. Slachtoffers werden met houwers gestoken. Baby’s, kinderen en vrouwen, waarvan sommigen zwanger waren en ouderen werden vermoord.

Oemrawsingh geeft aan dat tijdens het verhoor in het 8 december 1982 moordproces te Boxel de getuige Ivan Graanoogst verklaarde trots te zijn op de tot in het puntjes uitgevoerd Moiwana plan. Na 28 jaar lopen de materiële en functionele daders nog steeds vrij en onbestraft rond.

Oemrawsingh memoreert dat politie inspecteur Herman Gooding onderzoek heeft gedaan naar de moordpartij in Moiwana. Drie verdachten van de slachting had hij al getraceerd, dit geheel tegen de zin van de toenmalige militaire autoriteiten. In augustus 1990 werd Gooding na een bezoek aan Fort Zeelandia, en een stevig onderhoud met de militaire politie, met kogels in het hoofd teruggevonden, niet ver het huidig DNA gebouw.

Oemrawsingh stelt vast dat “ook deze lafhartige moord op de held Gooding niet is onderzocht”. Hij houdt de samenleving voor dat “straffeloosheid wordt beschouwd als de belangrijkste factor in het chronisch herhalen van mensenrechten schendingen, en slachtoffers en hun naasten volledig weerloos laat”. Omdat de Stichting 8 december 1982 “het rechtsstaat-principe hoog houdt” en de Republiek Suriname in 1987 onvoorwaardelijk lid werd van het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en onder meer partij is in het Verdrag voor Burger en Politieke rechten, zullen wij blijven eisen dat een nationale vervolging en berechting komt van de schuldigen.

Related posts