Het Productie Krediet Fonds (PKF), welke op 28 april 2023 officieel van start is gegaan, is intussen ruim 8 maanden actief, waarbij er door het Ministerie van Financiën en Planning een eerste inleg van SRD 100 miljoen is gedaan in het fonds. Dit fonds is bedoeld om de economische groei en ontwikkeling in het land te stimuleren door kredieten te verstrekken ten behoeve van productie in verschillende sectoren en districten.
In de eerste drie maanden hebben het Bestuur van het PKF en de Beheerder van het fonds, de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. tijd en moeite gestopt in het robuust maken van de werking van het fonds, door onder andere:
– solide afspraken te verankeren in het bestuursreglement, waaronder een complete uitwerking om belangenverstrengeling te vermijden;
– een transparant en eerlijk proces op te stellen die vanaf de aanvraag tot en met de uitkering duidelijk aangeeft wat de bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn van de aanvrager, het bestuur van het PKF en de Beheerder, inclusief de tijdsduur van elke stap om tot een besluit over een aanvraag te komen;
– een objectief mechanisme te concipiëren waarmee aanvragen beoordeeld worden door ze af te zetten tegenover de doelstellingen van het fonds, en;
– vast te stellen wat de performance indicatoren (KPI’s) zijn van het fonds, de impact van het fonds op het sociaaleconomisch bestel van Suriname, en de inrichting van de bijbehorende rapportages van het fonds.
De eerste kredieten zijn verstrekt in augustus 2023. Ondernemers kunnen een bedrag van maximaal SRD 2 miljoen lenen tegen een rentepercentage van 5% per jaar en een looptijd van maximaal 15 jaar. Ondernemers en bedrijven kunnen financiering aanvragen voor investeringen in verschillende sectoren, variërend van het opzetten van nieuwe productiefaciliteiten tot het moderniseren van bestaande
operaties. De sectoren handel, woningbouw en primaire landbouw zijn uitgesloten; aanvragen uit deze sectoren worden doorverwezen naar de NOB of NOFA, alwaar de behandeling van deze kredieten wordt overgenomen.
Tot op heden heeft het fonds in totaal 51 aanvragen ontvangen voor een gecumuleerd bedrag van ca. SRD 73 miljoen, waarvan tot op heden ter waarde van ca. SRD 15 miljoen aan kredieten is goedgekeurd, SRD 22 miljoen afgewezen en de rest momenteel in behandeling is. De meeste aanvragen zijn tot op heden vooral aanvragen voor uitbreiding van faciliteiten.
Hieronder volgt een weergave van de aanvragen, gecategoriseerd naar
districten en sectoren:
Uit bovenstaande weergave blijkt dat de aanvragen, behalve uit Paramaribo, ook uit overige districten komen. De beheerder van het fonds, de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB) is in het promotietraject van het PKF bezig de toegankelijkheid voor ondernemers uit overige verschillende districten te vergroten. Dit doet zij middels haar districtentoer en overige marketing campagnes alsook samenwerkingen met organisaties werkzaam in diverse gebieden.
Ondernemers, bij wie blijkt bij de kredietaanvraag dat ze eerst technische assistentie nodig hebben, worden begeleid door de NOB en, waar van toepassing, gekoppeld aan het Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector (FTBP). Ook de koppeling naar de Stichting Garantiefonds voor Bedrijfskredieten wordt gemaakt in gevallen van een dekkingstekort, om de ondernemers in aanmerking te doen komen voor de kredietfaciliteiten.
Door kredieten te verstrekken aan verschillende bedrijven in sectoren en districten, draagt het PKF bij aan de duurzame ontwikkeling van het land en biedt het ondernemers de nodige financiële ondersteuning om hun projecten te realiseren. Het is een positieve stap in de richting van een welvarender en economisch sterker Suriname.
Het fonds zal in 2024 verder met middelen worden aangesterkt door het Ministerie van Financiën en Planning, om de productie verder te helpen stimuleren. Daarnaast is het PKF samen met de NOB bezig na te gaan op welke wijze ondernemers bijgestaan kunnen worden met expertise op maat om hun productiviteit te verhogen.