Springvloed heeft weerslag op strand te Braamspunt
13 March 2024
Brunswijk geen tegenstander van beplanting 560.000 hectaren; ‘we willen grote dingen doen’
14 March 2024

Spong nu Bouterse op Interpol lijst staat: ‘makkelijker om op te sporen’

Gepubliceerd door Biemla Gajadien op 14 March 2024

Advocaat Gerard Spong. Foto: ANP

Nu dat Desi Bouterse en Iwan Dijksteel op de Interpol Red Notice list staan, zal het makkelijker zijn om hen op te sporen. Advocaat Gerard Spong zegt dat Interpol nu officieel is ingeschakeld om hulp te verlenen bij de opsporing van deze veroodeelden.

Zij kregen gevangennisstraffen opgelegd in hoger beroep, maar zijn daarna ondergedoken. Bouterse en Dijksteel worden voor moord gezocht.

De opsporing van Desi Bouterse.

Interpol beheert 19 politie-databases over de hele wereld. Ruim 196 landen zijn aangesloten bij Interpol. Dit levert een behoorlijke hobbel op voor criminelen om zich schuil te houden, zegt Spong.

De zogenoemde ‘red notice’ betekent dat Bouterse en Dijksteel aangehouden moeten worden bij signalering in het buitenland. Het opsporend land zal daarna een arrestatiebevel opstellen. De opsporing is dus geen zelfstandig bevel.

Dat Interpol Bouterse op de lijst geplaatst heeft is tekenend dat het rechtsproces geen politieke was. Volgens Spong is er geen vervolging geweest voor een politiek delict, maar het gaat in deze om een veroordeling voor moord.

Related posts