Slavernijexcuses: Strijdbijl nog niet begraven

Gepubliceerd door ABC Redactie op 23 April 2024

Maandag hebben de grootopperhoofden van de inheemsen- en tribale volken en de Federatie van Para Plantages een persconferentie gehouden over de excuses die zijn aangeboden door de Nederlandse koning over het slavernijverleden.

Aanwezig waren Graman Jozef Forster van de Paamaka, voorzitter Wilgo Ommen van de Federatie van Para Plantages, Granman Albert Aboikoni van de Saamaka, Graman Lesley Valentijn van de Matawai en Graman Raymond Clemens van de Kwintis.

Professor Franklin Jabini, woordvoerder van ‘Fiti Makandra’ noemt de bijeenkomst een bijzonder moment om de verschillende grootopperhoofden bij elkaar te hebben om zich gezamenlijk te uiten.

Granman Aboikoni zegt dat de pijn van de slavernij nogsteeds bestaat voor de Afro-Surinamers. De strijdbijl is niet begraven, zegt de granman. De boodschap van de persconferentie is dat er eenheid is onder de stammen.

Wilgo Ommen van de Federatie van Para Plantages geeft aan dat er een brief is gestuurd naar de Nederlandse regering. In een reactie staat dat zij zich terugvinden in de inhoud van de brief.

Related posts