Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in samenwerking met UNICEF Suriname het gerehabiliteerde watervoorzieningssysteem in Kwamalasamutu ingehuldigd. Dit systeem zal schoon water leveren aan 1300 dorpbewoners en meer dan 150 kinderen.
Een delegatie bestaande uit de directeuren van NH en Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS), de districtscommissaris van Sipaliwini, de Nederlandse ambassadeur, de UNICEF-vertegenwoordiger voor Guyana en Suriname en hun teams hadden bij deze gelegenheid een oriëntatiemissie naar het inheemse dorp.
Naast andere zorgpunten, zoals de beperkte toegang tot sociale diensten, werd Kwamalasamutu jarenlang geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van watervoorziening. Het bestaande waterinstallatiesysteem verkeerde in slechte staat, werd slecht onderhouden en de oude constructie bracht veiligheidsrisico’s met zich mee. Het gebrek aan toegang tot schoon water heeft gevolgen voor de gezondheid, de hygiëne en het algehele welzijn van de gemeenschap, met name de 150 kinderen die in het gebied wonen. Optimale beschikbaarheid van drinkwater is ook van cruciaal belang voor het functioneren van plaatselijke scholen en gezondheidsklinieken. De extreme droogte in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft de toegang tot schoon water in het dorp verder beïnvloed, wat de gezondheid en het algehele welzijn van de gemeenschap in gevaar heeft gebracht.
Omdat Kwamalasamutu een van de grootste inheemse dorpen in het zuiden van Suriname is, met een lokaal gevestigd school- en gezondheidscentrum, die allemaal zijn aangesloten op het watersysteem, biedt de rehabilitaie en uitbreiding van het waternetwerk ook schoonwater naar de omliggende gemeenschappen zoals Korenti, Wajapan en Ullutupe.
Op nationaal niveau heeft 98% van de bevolking toegang tot drinkwater. Echter, in het binnenland, met name Sipaliwini, zien we de laagste cijfers nationaal als het gaat om toegang tot schoon drinkwater (85%) en (8%) heeft helemaal geen beschikbaarheid. Als we kijken naar veilig beheerde waterdiensten, heeft minder dan de helft van de bevolking (48%) in Suriname toegang tot verbeterde bronnen die ter plaatse toegankelijk zijn. Ook de sanitatievoorzieningen in het binnenland zijn erg gering, waarbij 22% geen toegang tot een toilet heeft.
“Elk kind heeft recht op schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Helaas zijn goede hygiëne, sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon water in het binnenland en dorpen zoals Kwamalasamutu niet vanzelfsprekend. Toch is het essentieel om schoon drinkwater te bieden en veilige hygiënepraktijken toe te passen, om de verspreiding van ziekten en bacteriën te voorkomen”, zegt Nicolas Pron, UNICEF Vertegenwoordiger Suriname en Guyana. “Het is daarom ons allerhoogste prioriteit zoveel mogelijk ondersteuning te geven aan de overheid om schoondrinkwater te kunnen bieden in alle gemeenschappen.”, benadrukt Pron.
“Deze partnerschap is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen de Surinaamse regering en de technische en financiële partners zoals UNICEF, gericht op de ontwikkeling van het land en met name het binnenland en andere kwetsbare gemeenschappen”, zegt de Directeur van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. “Naast toegang tot schoon water zullen leden van de gemeenschap ook profiteren van verbeterde hygiëne en sanitaire voorzieningen in lokale gezondheidsfaciliteiten en scholen,” geeft de Directeur aan.
Binnen het Leave No One Behind Programma richtte UNICEF zich specifiek op het verbeteren van WASH (Water, Sanitatie en Hygiene) voorzieningen in het binnenland. In de afgelopen jaren heeft UNICEF ook de regio Boven-Marowijne ondersteund door de aanschaf en installatie van 208 wateropvangtanks in 8 dorpen, ten behoeve van 3000 leden van de gemeenschap en 4 scholen. De komende periode zal de steun zich richten op de dorpen Pelelu Tepu en Curuni. Momenteel ondersteunt UNICEF ook WASH-upgrades op scholen in Brokopondo.